Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 14 maj 2019

Enklare att starta vattenbruk för fiskodlare

Nu ska det bli enklare att starta vattenbruk och odla fisk, skaldjur och alger. Kanske kan det leda till att flera vill satsa på odlingen.

 Tillväxtverket har jobbat med tillsammans med Jordbruksverket och Livsmedelsverket för att förenkla administrationen.
Tillväxtverket har jobbat med tillsammans med Jordbruksverket och Livsmedelsverket för att förenkla administrationen. FOTO: Istock

De företagare som jobbar med odling av till exempel fisk, skaldjur eller alger vet att det krävs mycket administration. Det gäller både vid uppstarten och om man vill växa med sin verksamhet.

Men det går faktiskt att göra administrationen enklare. Det har Tillväxtverket jobbat med tillsammans med Jordbruksverket och Livsmedelsverket.

Checklista där allt finns

Genom att svara på ett antal frågor på sajten verksamt.se(obs: extern länk) kan företagaren på bara några minuter veta vilka tillstånd som måste sökas och vilka uppgifter som ska lämnas till kommunen, länsstyrelsen och myndigheter.

Checklistan och guiden samlar all information på ett enda ställe. Företagaren behöver alltså inte längre leta efter information på flera olika webbplatser.

Läs också: Fiskodlaren köper mygg till hemgjort foder

Samarbete med odlare

– Samverkan med vattenbruksbranschen har varit central i utvecklingen av guiden och checklistan. Genom att myndigheter, länsstyrelser, kommuner och odlare alla varit med i arbetet har vi kunnat skapa en gemensam helhetsbild över vad som behöver förenklas och förbättras, säger Jenny Nordlöf, projektledare på Tillväxtverket.

Hon ser detta som ett bra sätt att underlätta för såväl nya som verksamma företagare och räknar med att arbetet fortsätter.

– Checklistan på verksamt.se är ett första steg för att göra det enklare för företag i vattenbruksbranschen, säger Nordlöf.

Kunskapstung bransch

Vattenbrukaren Johan Ljungquist, vd och medgrundare av Gårdsfisk i Skåne, är en av de personer som driver företag i den här branschen. Han har testat den nya checklistan och är mycket nöjd.

– Vattenbruk är en väldigt kunskapstung bransch där man behöver kunskap inom alltifrån biologi till kemi och teknik, så allt som förenklar vårt företagande är värdefullt, säger han.

Överskådlig lista

Ljungqvist tycker att listan på ett enkelt sätt underlättar mycket för företagare.

– Checklistan är överskådlig och gör det enkelt att förstå. Den hade helt klart underlättat och snabbat på processen när vi själva startade. Men även nu när vi redan är i gång och håller på att skala upp så är det en bra hjälp, säger han.

Den framtagna listan kan användas av vattenbrukare som ska odla fisk, kräftor, räkor, musslor, ostron och alger.

Läs också: Tänndalens Fiskrökeri – en undanskymd pärla

Sajt för företagare

Guider och checklistor för restaurang, hotell och biodling finns sedan tidigare framtagna och kan hittas på verksamt.se, som är en sajt där företagare kan hitta information och tips från olika myndigheter när det gäller att starta och driva ett eget företag i Sverige.

Sajten är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen