Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 5 juni 2019

SVT:s jaktprofil Evelina: ”Jag får nya krafter och kan andas friare på fjället”

Alsen

Det är i skogen och på fjället hon trivs bäst. Följ med hem till jägaren Evelina Åslund Bäck som har hittat sin nisch: Jakt och hälsa!

 Evelina Åslund Bäck, programledare i SVT:s ”Jaktliv” älskar sitt liv hemma i Jämtland. Här med sin irländska setter Shiva.
Evelina Åslund Bäck, programledare i SVT:s ”Jaktliv” älskar sitt liv hemma i Jämtland. Här med sin irländska setter Shiva. FOTO: MARIE BIRKL

Hennes hus ligger på en höjd i jämtländska Alsen med hisnande utsikt över Storsjön och den blånande Åreskutan i bakgrunden.

– Ja, härifrån ser man verkligen vädret, om det är blåsigt och gäss på vattnet eller om det har kommit snö i fjällen. Det är viktigt att se innan man ska ta med grupper på fjället eller i skogen, säger Evelina.

Växte upp i Åsarna

 Storsjön och Åreskutan i bakgrunden. Evelina är uppvuxen i en skidskytte- och jägarfamilj i jämtländska Åsarna.
Storsjön och Åreskutan i bakgrunden. Evelina är uppvuxen i en skidskytte- och jägarfamilj i jämtländska Åsarna. FOTO: MARIE BIRKL

Du har kanske sett henne i SVT:s serie Jaktliv, där hon och en annan erfaren jägare, Peter Ekström, besöker skickliga jaktprofiler runt om i landet.

Evelina har både fjällnaturen och jakten med sig sedan barndomen. Hon växte upp i en jägar- och skidåkarfamilj i jämtländska Åsarna och tävlade själv i skidskytte långt upp i tonåren.

Jägarexamen vid 17

 Evelina är erfaren jägare som tog jägarexamen när hon var 17 år.
Evelina är erfaren jägare som tog jägarexamen när hon var 17 år. FOTO: MARIE BIRKL

Hon och hennes två bröder följde tidigt med sin pappa ut på jakt, mest älgjakt.

– Jag tog jägarexamen när jag var 17 år och sköt min första älg på stånd några år därefter. Men det var en skräckupplevelse, för granriset var så tätt där vi smög fram att jag först var övertygad om att det var en björn som rörde sig, berättar hon.

Planerar utifrån kartor

 Evelina och Roger sitter med kartor i köket och planerar kommande jaktevenemang.
Evelina och Roger sitter med kartor i köket och planerar kommande jaktevenemang. FOTO: MARIE BIRKL

På bordet ligger kartor över terrängen i Ljungdalsfjällen i Härjedalen, cirka 17 mil bort.

Här finns Evelinas familjs privata mark och stugor, varifrån hon arrangerar sina ripjakter och jaktkurser (obs: extern länk). Ibland kombinerat med yoga, som Evelina nog var först med i Sverige.

Fjället gav återhämtning

 Evelina med sina tre älskade jakthundar. Hon har tränat upp många stående fågelhundar genom åren och håller även kurser i det.
Evelina med sina tre älskade jakthundar. Hon har tränat upp många stående fågelhundar genom åren och håller även kurser i det. FOTO: MARIE BIRKL

Idén fick hon när hon själv drabbats av utmattningsdepression efter flera år med hög press på sig själv och i jobbet plus en separation.

– Jag hade inte verktygen att klara den stora förändringen i livet som separation med småbarn innebar, säger hon.

– Men att vistas mycket på fjället hjälpte mig mycket. Lugnet, naturen och den friska luften gav mig livskraften tillbaka.

Lockar kvinnor att jaga

 Shiva är 14 år och har ett nyopererat korsband men är ändå Evelinas favorit och den skickligaste av fågelhundarna.
Shiva är 14 år och har ett nyopererat korsband men är ändå Evelinas favorit och den skickligaste av fågelhundarna. FOTO: MARIE BIRKL

Under en Indienresa kom hon i kontakt med meditation och yoga – och fick sin smarta idé om att kombinera jakt med yoga och friskvård för att även locka fler kvinnor att jaga.

Det visade sig vara helt rätt för de kurser hon har haft för tjejer har varit fullbokade sedan starten.

Hundarna blir ivriga

 Fågeljaktsträning med hjälp av en ripa från frysen.
Fågeljaktsträning med hjälp av en ripa från frysen. FOTO: MARIE BIRKL

Nu hörs ett krafsande och gnyende bakom en dörr till köket. Det är Evelinas två engelska settrar, Vixen och Minerva, som är ivriga att få komma ut från rummet intill. Och det är inte sockerkakan på bordet som lockar.

– Nej, de såg att jag tog fram geväret, inför fotograferingen till reportaget. Så nu tror de att vi ska ut på jakt, förklara Evelina och ler.

Erfarna fågelhundar

 Skönt att ha med i skogen: Ett bäverskinn att sitta på, en liten skinnpåse för kaffet, ett samiskt knivbälte och en kanna för att koka kaffe över öppen eld.
Skönt att ha med i skogen: Ett bäverskinn att sitta på, en liten skinnpåse för kaffet, ett samiskt knivbälte och en kanna för att koka kaffe över öppen eld. FOTO: MARIE BIRKL

De två energiknippena till hundar får nöja sig med träning med visselpipa i skogen bakom huset. Det får även hennes tredje hund, den bruna irländska settern Shiva, 14 år och den klokaste och erfarnaste av hundarna.

– Det tar tid att lära upp en fågelhund, så vi hoppas att Shiva klarar i alla fall en säsong till, trots att hon nyss opererat ett skadat korsband, säger Evelina och kliar hunden bakom örat.

Tränar inför fågeljakt

Solen har värmt upp skogen och de sista resterna av vinterns snö smälter bort. Vid en tallstam myllrar det av nyvakna myror i en stor myrstack.

Evelinas visselpipa skär genom friden, korta, skarpa toner. Hundarna ska lära sig att stanna och byta riktning på kommando. Det är viktigt under fågeljakten när riporna lyfter eller när jägaren vill att de ska söka i ett speciellt område.

Första dejten i Vitvattnet

 Evelina och Roger har båda jagat sedan de var barn. Här njuter de av en fika i vårsolen i en skogsglänta.
Evelina och Roger har båda jagat sedan de var barn. Här njuter de av en fika i vårsolen i en skogsglänta. FOTO: MARIE BIRKL

Nu kör en stor pickup in på gårdsplanen märkt Ödemarksjägarn (obs: extern länk). Ut kliver Roger, Evelinas man som är en mycket erfaren jägare och har jagat med sin pappa sedan han var 5-6 år gammal.

– Det var en gemensam vän som sammanförde oss och vår första dejt var på en grusväg i Vitvattnet i Jämtland där jag jobbade i skogen, berättar Evelina.

De klickade nästan direkt och efter bara ett halvår tog Roger det stora beslutet att lämna släkt och vänner hemma i Dalsland och flytta till Jämtand.

Är jakttrubadur

 Roger är även musiker och låtskrivare under namnet Ödemarksjägarn.
Roger är även musiker och låtskrivare under namnet Ödemarksjägarn. FOTO: MARIE BIRKL

Roger har ett eget företag i skogsbranschen plus att han hjälper Evelina att arrangera älgjakter och björnskådning, med mera. Dessutom är han landets troligen ende jakttrubadur.

– Ja, jag har alltid spelat, sjungit och skrivit låtar om mina jaktminnen. En dag sjöng jag i bastun i Hotagenfjällen och en som kände en producent hörde mig, berättar Roger.

– Sedan fick jag spela in en skiva, som sen blev tre skivor och därefter har det bara rullat på.

Friade med sång

Och han friade till Evelina på en fjälltopp genom en specialskriven sång som gjorde henne djupt rörd. Ett år efter gifte de sig på samma fjäll.

De passar väl ihop, delar samma intressen och bakgrund. De kom nyss hem från en tvådagars tur på fjället, där de båda njuter av att vistas.

Vistas i naturen

Och även bakom huset ligger skogen, tystnaden och lugnet – som är Evelinas livsluft.

– Ja, jag har ett behov av att få vara i naturen, särskilt på fjället. Där tänker man klarare, får nya krafter och kan andas friare, säger Evelina.

Läs också: Jenny är fångstkvinna i Norrbotten

Evelina Åslund Bäck

Ålder: 44 år.

Bor: I Alsen i Jämtland.

Gör: Driver jaktföretaget Joy Event Hunt & Health som arrangerar ett brett utbud av jakt-, viltskådnings- och friskvårdskurser.

Familj: Maken Roger, barnen Ronja 17 år, Hampus 17, år och Ludwig 11 år.

Drömmer om: ”Att hitta drömhuset eller gården där hela familjen kan trivas, vore underbart att ha jaktmark runt knuten! Drömmer också om en långresa med hela familjen till Afrika eller Alaska.”

På hennes hemsidor Joy Event Hunt & Health och Wild Jämtland finns mer information!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen