Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 8 maj 2018

Experten lär dig jaga vildsvin vid åtel

Testa nya åtelplatser. Fixa enkla smygvägar. Träna mycket skytte. Bonden Mattias Gustavsson är specialist på åteljakt på vildsvin och ger sina bästa tips!

 En rejäl galt med en vikt på en bra bit över hundra kilo, följer för ovanlighetens skulle med en suggflock på väg mot kvällens födosök.
En rejäl galt med en vikt på en bra bit över hundra kilo, följer för ovanlighetens skulle med en suggflock på väg mot kvällens födosök. FOTO: Peter Ekeström

När vildsvinen etablerade sig runt gården Snällebo utanför Valdemarsvik på Östgötakusten fattade bonden Mattias Gustavsson ett beslut.

– Vildsvin är ett fantastiskt vilt och dessutom en riktig utmaning. Jag vet inget annat vilt som så snabbt lär sig av erfarenheter. Åteljakt kan låta enkelt, man slänger ut lockande mat och skjuter en gris, men den taktiken ger sällan utdelning i längden, säger Mattias.

Läs också: Vad du måste göra vid en viltolycka

Provisoriska åtlar

 Bonden Mattias Gustavsson är specialist på åteljakt på vildsvin.
Bonden Mattias Gustavsson är specialist på åteljakt på vildsvin. FOTO: Peter Ekeström

På två säsonger sköt Mattias och hans svärfar 100 vildsvin, 70 av dem på åtlar och resten under skyddsjakt i spannmålen. Dessutom använder Mattias sin åtelteknik också under skyddsjakten. Provisoriska åtlar i och intill vete och havre ger resultat.

– Framgångsrik åteljakt handlar, tror jag, om variation och förändring, säger han.

Ointresserade vildsvin

En av de saker han lärt sig är att inte bestämma var en åtel ska ligga enbart ur jägarens perspektiv.

– Du kan ha gott om vildsvin i skogen som inte verkar särskilt intresserade av maten på en åtel trots att den ligger alldeles intill. Inte ens begärligt foder som majs får täta besök, säger Mattias.

– En annan plats inte långt bort, som du inte tycker verkar så annorlunda, kan istället dra mycket bättre. Man vinner alltså på att först kontrollera hur ofta det blir besök på en tillfällig matplats.

Läs också: Se honom rädda älgens liv

Kontrollera vinden

Nästa steg är att kontrollera vinden. Vildsvinets luktsinne är helt enormt. En vind jägaren knappt känner kan bära tillräckligt med vittring för att en åtelplats ska vara helt tom så länge människan är i närheten.

Mattias menar att man bör kontrollera hur vindar oftast drar just där åteln är, men också där jägaren planerar att ta sig fram till skjutplatsen.

– Berg, åsar, skogbryn, raviner, vattendrag och andra detaljer i naturen påverkar vindarna. Ligger inte vinden rätt är det ingen idé att ens försöka ta sig till åteln, det vet jag av erfarenhet.

Göm dig under jakten

Mattias skapar helst två olika skjutplatser vid en åtel. Då ökar chansen att vinden ligger rätt när det är dags för jakt. En annan sak han är noga med är att inte synas på väg fram. Lösningen på det problemet har dessutom gett honom riktigt bra skjutstöd.

– Jag använder halmbalar, stora rundbalar. De döljer sista biten fram och fungerar dessutom minst lika bra som stadiga skjutbänkar.

En annan sak Mattias lyfter fram är övningsskytte. Att träna på skjutbanor är en självklarhet, men den här jagande bonden gör en sak till för att finslipa sitt jaktskytte.

Läs också: Skrämmer gäss med kanoner

Träna skytte på plats

– Jag brukar träna där jag ska jaga. På åtlarna. Skytte på bana är en sak, skytte i naturen, från olika höjder, ner i raviner, in mellan grova trädstammar, är delvis något helt annat.

Men stör inte pangandet vildsvinen i närheten? Undviker de inte en plats där någon träningsskjuter?

– Du ska naturligtvis inte nöta skytte vid en åtel. Men du ska veta hur det känns att skjuta just där. Det skapar trygghet när det blir på riktigt.

Läs också: Följ med jägaren på vårjakt på vildsvin!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen