Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 19 juni 2018

Expertens 5 fiskepärlor runt Åre

Land har träffat en av Åres fiskeexperter, Stig Torniainen. Här tipsar han som sina favoritplatser.

 Lokale fiskeprofilen och fiskebloggaren Stig Torniainen lägger ut ett kast i Storån. Han har fiskat i Åretrakten sedan 1993.
Lokale fiskeprofilen och fiskebloggaren Stig Torniainen lägger ut ett kast i Storån. Han har fiskat i Åretrakten sedan 1993.

1. Duvedsälven

Sträckan längs Åre golfbana är en del av Indalsälven och består av omväxlande sel och strömmar. Här är stundtals riktigt bra öringfiske.

Lätt att komma ner och lätt att fiska av (stör inte golfarna bara och se upp för felslagna bollar). Fisket börjar där det börjar strömma efter det stora långa selet. Värt att besöka både dag och kväll.

Fiska även ovanför och nedanför bron. Är det medelhögt eller lågt vattenstånd går det att vada långt ut för att nå djuphålorna.

Fiskekort för Duveds FVO köps online via fiskekort.se.

Läs också: Till Åre för att åka skidor? Nej – fiska!

2. Undersåkersälven

Även denna sträcka är en del av Indalsälven. Sträckan ovanför bron vid samhället Undersåker håller ofta öring. Här går det fint att vada. Nedanför bron är det för djupt, där behövs båt.

Även sträckan vid byn Hålland kan vara riktigt bra.

Fiskekort köps online via ifiske.se

Läs också: Berras makalösa fiskelycka – kolla in jättegösen

3. Storån

Öring och harr. Platsen vid grustaget, där det ofta står husvagnar, samt sträckan uppe vid bron vid Ottsjöns utlopp är välbesökta fiskeplatser under semestermånaderna, men var inte rädd för att gå en bit. Här är det värt att nöta.

Några kvällar efter Lands besök togs en vacker fyrakilosöring i Storån av en tysk fisketurist.

Fiskekort på OKQ8-macken i Järpen och på ICA Undersåker.

4. Gevsjöströmmen

I utloppet från Gevsjön står stundtals ätande röding, men annars är det främst en öringsträcka.

Nacken är känd och välbesökt, men när de flesta turistfiskare tar natt har du din chans. Sommaren 2014 fångades en öring på 5,7 kilo här på spinn.

Efter bara några hundra meter nedströms blir det betydligt glesare med folk. Här finns gott om öring. Fiskesträckan, som löper på den östra sidan, sträcker sig cirka två kilometer ner, sedan tar privatsträckor vid. Gevsjön tillhör Åre fiskesamfällighet.

Fiskekort på Turistbyrån i Åre eller på fiskekort.se/are.

5. Brattlandsströmmarna

Också en del av Indalsälven. Enligt inventeringar är detta områdets öringtätaste ström, även om medelvikten i regel inte är alltför hög, snarare under än över halvkilot. Men då och då tas stor fisk även här.

Sträckan ligger nära byn Brattland. Tidigare kunde man bara lösa dagkort om man bodde på campingen, men nu finns den möjligheten för alla. Sträckan tillhör Östra Åresjöns FvO.

Fiskekort på Åre Camping, Åre Bössmakeri i Brattland ICA Björnänge.

Läs också: Förslaget: Förbjud gäddfisket

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen