Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 4 augusti 2017

Fiska dina egna kräftor – så här gör du!

Att fiska kräftor är enkelt och roligt för både stora och små. Ta reda på vad som gäller där du vill fiska och ta med ficklampa, gummistövlar och ett gäng kräftburar.

FOTO: Mostphotos

Det är i dag få förunnat att få äta de svenska flodkräftorna. Istället äter vi den inplanterade signalkräftan eller importerade sorter. Få tänker nog på var kräftorna som vi äter kommer i från och hur fisket efter dem går till.

I Kräftboken har Albin Boman och Viktor Meidal gått ner på djupet om kräftfiske, de olika kräftsorterna vi äter och 13 goda recept med kocken Dannie Larsson.

FOTO: Albin Boman Viktor Meidal

Reglerna för att fiska kräftor skiljer sig på olika ställen i landet, så ta reda på vad som gäller där du vill fiska och ta med ficklampa, gummistövlar och ett gäng kräftburar. Var redo vid skymningen när kräftorna kryper fram. Här ger de sin bästa tips för ett bra kräftfiske:

Tre tips för ett bra kräftfiske:

  • Agna med färsk fisk, till exempel mört eller braxen. Det fungerar även med korv och till och med potatis, men undvik surströmming.
  • För ett mer aktivt kräftfiske: sätt fast en mört på en täljd kvist, stick ner den vid vattenbrynet och invänta bytet. Fånga sedan kräftan för hand eller med håv.
  • När du fått upp dina kräftor, lägg dem i en hink utan vatten. Kräftor klarar sig länge på land, men dör snabbt i syrefattigt vatten.

Läs också: Här är de bästa tillbehören till kräftskivan – 8 läckra recept

Tillstånd för att fiska – detta gäller:

För att få fiska kräftor måste man vara yrkesfiskare med särskilt tillstånd, eller vara fiskerättsinnehavare med eget vatten – men det finns ett undantag. I Vättern får allmänheten fiska kräftor utan särskilt tillstånd från och med den andra fredagen i augusti till och med den andra söndagen i september.

På enskilt vatten är det fiskerättsinnehavaren som upplåter fisket efter kräfta. Det är han eller hon som bestämmer när och i vilken omfattning kräftfiske får bedrivas.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen