Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 10 november 2017

Följ med på spännande vildsvinsjakt i månskenet

Exotiska jaktvilt finns inte bara utomlands. En resa i Sverige kan ge nya och mäktiga upplevelser. Att jaga vildsvin i månsken är sällsamt för en norrlänning.

 Med en bättre lampa hittar Christer Lindberg galten han just fällt med ett enda välriktat skott. Det var värt en missad middag, hur vällagad den än var.
Med en bättre lampa hittar Christer Lindberg galten han just fällt med ett enda välriktat skott. Det var värt en missad middag, hur vällagad den än var. FOTO: Peter Ekeström, Christer Lindberg

Egentligen ska vi inte jaga i kväll. Det är lagad middag på schemat. Men jag kan inte låta bli, måste ut en liten sväng, det är sista jaktdagen innan det bär av norrut igen.

Läs också: Mirakelhunden Nova jagar vidare – på tre ben!

Norrut är hemåt för mig, från Östergötland till Hälsingland, och hemma finns inga vildsvin. Så jag bara måste ut även om mörkret just lagt sig och min gode rådgivare Peter Ekeström, sagt att vildsvinen oftast kommer ut senare. Men i går var de tidiga och då var jag en sekunds tvekan från att skjuta mitt första.

Då smög jag mig ut på vinst och förlust. Gick fel i mörkret och trasslade in mig i en buske full av långa taggar, där kläderna gick itu och händerna fick blödande sår.

Strax därefter ramlade jag raklång, då någon annan otrevlig växt full av taggar slingrade sig runt mina stövlar och låste fast. Efter yrt letande hittade jag en öppning i skogen och hoppades på att det var nysådden, den som blivit bökad av vildsvin nyligen.

Chansen gick mig förbi

Men icke, jag stod framför något som liknade en övergiven och blöt åker. Lite besvärad av mina blödande händer och revan i byxorna var platsen inte till någon tröst. Vildsvinen skulle ju vara på nysådden, var den nu var?

Overkliga ljud bröt bedrövelsen kvickt. Vildsvin! Men som sagt, när läget väl kom i går tvekade jag en sekund för länge och chansen gick mig förbi.

Så nu måste jag prova igen, middagen får vänta lite även om jag vet att den är god. Peter får också vänta, jag måste jaga, ingivelsen säger så.

Promenaden genom den mörka skogen görs på samma sätt som igår, men med handskar på händerna. Och nu vet jag vart jag är på väg och jag vet att passa mig för slånbärsbusken som rev mig blodig i går, och jag lyfter fötterna när jag går genom björnbären.

Målet är klart, jag ska kolla av den gamla åkern igen. I dag känner jag mig mer bestämd. I går var det träning och i dag är det skarpt läge. Jag kollar vinden mer än en gång innan jag avancerar det sista framåt så jag kan se åkern.

Månen är med mig i kväll också, och det behövs, utan den går det inte att se vad man skjuter på. Emellanåt göms den av slöjmoln, men mest är den framme och det tackar jag för.

Läs också: Se den fantastiska filmen på mötet med björnfamiljen på promenad

Ändå förlitar jag mig mest på hörseln när jag smyger. Ljudet är tydligare, det hindras inte av mörkret, så jag lyssnar efter ljud som kan härröras från ett vildsvin.

November är en tyst månad, och mörk. Jag ser nästan inget över den närmaste halvan av åkern där långa granar kastar dubbelt så långa skuggor. Jag blundar och lyssnar.

Jo, något låter, men bara lite. Det måste vara vildsvin. Vinden är stadig och jaktnerven klyvs i två viljor. Den ena signalerar om snabbt skott, den andra vill stå och njuta av stunden, dra ut på upplevelsen.

Peter kallar min studsare för fågelbössa, och han har väl rätt. Den används mest på toppfågeljakt, men nu ska den skjuta vildsvin. Kanske.

Hörseln säger mig att ljuden är 30 meter bort. Men det kan lika gärna vara 20 eller 60 meter. Äntligen, i den riktning ljudet nyss kom ifrån syns plötsligt en stor svart skugga. Det är ett vildsvin, inte klart men tydligt. Är det en galt?

Det är nära ett skott, men känslan säger ifrån. Nerven som vill njuta av stunden tar över och jag håller inne skottet, det kan också vara en sugga med smågrisar. Känslan är häftig, att stå där i månljuset med ett vildsvin 50 meter bort, ensam och med egna beslut trots att det här är helt nytt.

Känner mig osynlig

Det går säkert en halvtimme utan att jag rör mig, och jag vet att middagen redan igång. Månen lyser, men allt bara passerar. Jag känner mig osynlig.

I kikarsiktet är vildsvinet en stor mörk kontrast. Under halvtimmen eller kanske rent av timmen jag stått där tillsammans med djuret har jag varken sett eller hört fler grisar, den här borde vara ensam.

Med fotsulelånga steg tar jag mig närmare, måste komma fram lite till. Vildsvinet står kvar och jag sätter studsaren till axeln och osäkrar i samma rörelse. Drar in den röda punkten över djuret och…

Då blir det fart! Som skjuten ur en kanon kastar sig vildsvinet iväg snett ifrån mig och jag svingar som om det vore en tjäder som lyfte framför den bekväma hagelbössan. Tio meters språng går på någon sekund men jag skjuter inte i farten, tack och lov.

För det blir stopp igen, helt oväntat stannar grisen och vrider upp kroppen emot mig. Nu går allt på reflex. Korset, den röda punkten och vildsvinets bog blir ett och skottet brinner av.

Jag är förvånad själv över beslutsamheten, men bländad av mynningsflamman och upprymd av spänning har jag ingen aning om hur det gick.

Månen försvinner igen. Slöjorna döljer den och det blir mörkt även om pupillerna börjar vidga sig igen efter chocken från mynningsflamman. Månen är skillnad mellan jakt eller inte. Men hur gick det?

Jag trevar efter ficklampan men inser att den ligger kvar i bilen och halar fram telefonen i stället, den lyser också. Hittar inget! En oro sprider sig i kroppen och tankarna far till den stackare som ska göra eftersök åt den dumma norrlänningen, som trodde han kunde skjuta vildsvin i månljuset.

Lite tungmodig stannar jag upp och avbryter letandet. Tittar mig omkring, går tillbaka dit jag stod och sköt, eller rättare sagt dit jag tror att jag stod och sköt. Letar tomhylsan för att bekräfta min tro men att hitta den i gräset går inte, batteriet i mobilen börjar dessutom tryta.

Med tunga steg går jag tillbaka till bilen, river mig så klart på den förbannade taggbusken och ramlar i björnbären. Tokskäller på mig själv för att jag över huvud taget tog med bössan söder om Dalälven.

I vreden hittar jag till slut en usel pannlampa i bilen och med den går jag tillbaka. Gör ett nytt försök, mer genomtänkt och nu med bättre ljus. Och där, det ligger något i gräset, något med annan kontrast.

Harmonisk vildsvinsjakt

På en sekund är jag framme. Måste ta ett nytt andetag. Känslan är svår att sätta ord på, men eufori låter beskrivande. Vildsvinet ligger där.

Stirrar på månen och drar sedan blicken längs med grantopparna och fångas av den röda lampan längst upp på traktens mobilmast. Den är som punkten i kikarsiktet.

Vilken kväll, att vildsvinsjakt kan vara så harmoniskt. Och med masten i synen kommer verkligheten, just jäklar, jag skulle ju ha ringt Peter för länge sedan. Med den sista amperen i mobiltelefonens batteri får jag kontakt.

– Men nu har nog fågelbössan fått jobba, är det första Peter säger när han svarar.

– Ursäkta att jag inte hört av mig om middagen, börjar jag försiktigt, men blir avbruten.

– Men skit i middagen, vad har du skjutit?

– Det blev en skaplig tupp, svarar jag stolt.

Men det hinner nog inte Peter höra, batteriet går tomt.

Jagas på flera olika sätt

Vildsvinen ökar i antal. I Sverige skjuts ungefär 100 000 vildsvin varje år.

Vanliga jaktformer är vakjakt vid åtel, drevjakt och pyrschjakt som här i reportaget.

Jagas också ofta med ställande hundar.

Vildsvinskött är som en blandning av tamgris och älg. Användningsområdet är alltså stort och smaken delikat. Till och med från en större galt som denna i reportaget.

Läs också: Varför inte ha vildsvin på julbordet? Satsa på det vilda till jul!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen