Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 2 maj 2018

Förslaget: Förbjud gäddfisket

Det går så dåligt för gäddan i Östersjön att det kan bli totalstopp för gäddfiske. I alla fall längs delar av östkusten.

FOTO: håkan steen

Gäddan har minskat drastiskt längs delar av Östersjökusten de senaste 20 åren. Därför kan det nu bli aktuellt med totalt fiskestopp på gädda under våren, från Östergötlands län i söder till Gävleborgs län i norr.

Läs också: Stopp för ålfiske

Samarbete om gäddan

Det är det ena spåret i försöket att rädda och öka bestånden i det aktuella området. Ett annat huvudspår är totalfredning i vissa vikar när gäddan är som mest känslig under leken på våren.

Denna fråga samarbetar nu länsstyrelser mellan Östergötland och Gävleborg med. Till hösten kommer Havs- och vattenmyndigheten att få ett förslag och de nya reglerna kan träda i kraft redan nästa år.

Läs också: Invasiv fisk går bra att äta

Även gösen minskar

Bland orsakerna till minskningen av gädda finns övergödning, utdikning av kustnära våtmarker, exploatering av kustmiljöer och överfiske.

Även gösen har minskat längs Östersjökusten och även där kan fisket komma att begränsas i framtiden.

Källor:P4 Östergötland och P4 Sörmland

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen