Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 13 november 2018

Förslaget: Skjut fler älgar – för skogens skull

En kraftigt minskad älgstam kan vara lösningen för svensk skogsproduktion. I en ny rapport beskriver Skogsstyrelsen betesskador som ett stort problem – och föreslår att fler älgar skjuts.

 En kraftigt minskad älgstam kan vara lösningen för svensk skogsproduktion enligt Skogsstyrelsen.
En kraftigt minskad älgstam kan vara lösningen för svensk skogsproduktion enligt Skogsstyrelsen. FOTO: Allan Wallberg

För att möta efterfrågan på skogsråvaror behöver effektiviteten i skogsbruket öka, konstateras Skogsstyrelsen. I en ny rapport har de tillsammans med skogsnäringen, forskare och den ideella miljörörelsen tagit fram en rad förslag för att lyckas.

Ett av förslagen är att ”anpassa mängden klövvilt”, det vill säga skjuta fler älgar.

Läs också: Klimatet tvingar bort älgen från Sydsverige

Strävan efter fossilfritt

Omställningen till ett fossilfritt samhälle är en anledning till det ökade behovet av skogens råvaror. Till exempel har stora matkedjor som Ica bestämt sig för att byta ut engångsartiklar i plast mot sugrör i papp och bestick i trä. Talldiesel spås även vara framtidens bränsleval.

”Allt talar för att efterfrågan på skogsråvara kommer att öka. Med det här vill vi lyfta fram vad som skulle kunna göras för att öka skogsproduktionen, samtidigt som vi bidrar till andra samhällsmål”, säger Erik Normark, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen och rapportförfattare, i ett pressmeddelande.

Bland Skogsstyrelsens förslag för skogseffektivisering nämns även behov av att bekämpa rotröta, bättre gallring och röjning, samt att testa sig fram med gödsling och nya trädslag.

Läs även: Plastbantning i butiken – engångsartiklarna ska bli miljövänliga

Naturskyddsföreningen motsätter sig

Älgarnas hot mot skogsbruket har länge varit en het diskussion. Redan år 2015 rapporterade Svensk jakt att Naturskyddsföreningen ville skjuta fler älgar i Blekinge där situationen med betesskador var extra svår.

Nu har däremot Naturskyddsföreningen vänt sig emot Skogsstyrelsens förslag. I en särskild bilaga till rapporten uttrycker de sin avvikande mening.

Rapporten ska ut på remiss och diskuteras under fyra olika seminarier i Skellefteå, Växjö, Örebro och Östersund innan ett slutgiltigt förslag läggs fram i vår.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen