Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 24 augusti 2018

Här tämjer Dan abborrarna vid badbryggan – äter fläskfilé ur handen

Abborrarna verkar inte ett dugg rädda när Dan Blomkvist försiktigt sträcker ner sin hand i vattnet. Fiskarna noppar ivrigt åt sig fläskfilén – deras nya favorit.

Rastlösheten på badbryggan fick fiskekonsulten Dan Blomkvist att ta sig an – och lyckas – med ett annorlunda projekt: att tämja abborrar.

Lata dagar på badbryggan invid Gunnars-Djupträsket i Norrbotten fick sportfiskaren och länsfiskekonsulenten Dan Blomkvist komma på idén att göra abborrarna handtama.

– Det gick oväntat fort. Man matar på ett och samma ställe så de vet vart maten finns. Sedan får man gradvis vänja dem vid handen, berättar Dan Blomkvist.

Abborren är en avundsjuk stimfisk som konkurrerar om att hinna först till bytet.

– Till slut är det en tuff liten abborre som simmar fram och tar maten ur handen, säger Dan Blomkvist.

Men det krävdes ändå lite tålamod.

– Det vart ju många träningstillfällen, så det tog några dagar. Men jag är ingen sol- och badmänniska, så jag behövde ha något att göra på badbryggan. Det är alltid kul att mata fisk, säger Dan Blomkvist.

Läs också: Mängder av gös ruttnade i olagliga spöknät

Favoriten: Fläskfilé

Det uppvärmda vattnet i sommar har inneburit att fisket efter kallvattenarter som röding och sik har minskat. Fisken söker sig helt enkelt till djupare vatten där fiskarna inte har sina redskap. Men abborrarna trivs i lite varmare vatten.

Läs också: Vattendjuren riskerar att dö efter torkan

I Gunnars-Djupträsket har fiskarna fått festa på allt från daggmask till grillad kyckling och fläskfilé.

– De gillade fläskfilén. De äter mycket för sin storlek. Det var en av aha-upplevelserna att abborrarna växte så fort när de äter mycket och det är så varmt i vattnet, säger Dan Blomkvist.

Videon publicerades först på facebooksidan Vatten i Norr, där länsstyrelsen informerar om olika vattennyheter.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen