Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 17 september 2019

Inte jaktens fel att älgolyckor ökar på hösten

Det är populärt att beskylla jakten för höstens trafikolyckor med älg. Men detta stämmer inte. Det är älgarnas kärleksliv som ligger bakom.

 En ung älgtjur på väg över vägen. Här höll bilföraren en sansad hastighet och hann stanna utan problem.
En ung älgtjur på väg över vägen. Här höll bilföraren en sansad hastighet och hann stanna utan problem. FOTO: fredrik widemo

Det är inte jaktens fel att älgolyckorna ökar på hösten. Det visar forskning från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Varje höst dyker påståendet upp om att jakten gör att älgarna rör på sig mer och därmed orsakar fler trafikolyckor.

Läs också: Därför ska du inte dumpa fallfrukt vid vägkanten

Brunstens ”fel”

SLU har under tio år samlat in data om älgars förflyttningar, genom att ha utrustat sammanlagt 172 älgar med GPS-halsband.

Det visar sig vara riktigt att älgarnas rörelsemönster ändras under hösten, men det är på grund av brunst och inte på grund av jakt.

Forskaren Wiebke Neumann säger i ett pressmeddelande från SLU att korna blir mindre aktiva under hösten och att rörligheten inte verkar påverkas av vare sig jakt eller brunst.

Jaktuppehåll

Älgtjurarna däremot rör sig mer från mitten av september till början av oktober och passerar oftare vägar än annars. Då har älgjakten inte kommit i gång i södra Sverige, och i många län i norra Sverige råder jaktuppehåll under brunstperioden.

Älgens brunstperiod pågår mellan slutet av september och en bit in i oktober. Brunstperioden startar tidigare i södra Sverige än i norra.

En annan orsak till att det blir fler trafikolyckor med älg under hösten är att älgarnas och människans aktivitetsperioder sammanfaller. När vi åker till och från jobbet på hösten är det ofta gryning och skymning. Det är också då älgarna vill korsa vägarna.

Läs också: Sötchock! Se älgkon hjälpa kalven över vägen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen