Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 9 oktober 2018

Jägare får bidrag till skyddsväst för hund

För jakthundar som rör sig inom vargtäta områden kan skyddsväst vara en livräddare.

Efter att ett vargrevir upptäckts i Östergötland får nu jägare i länet möjlighet att söka bidrag för att köpa skyddsväst till sina hundar.

 Skyddsvästarna ska skydda hunden från att bli allvarligt skadad eller dödad då den stöter ihop med rovdjur som går till angrepp.
Skyddsvästarna ska skydda hunden från att bli allvarligt skadad eller dödad då den stöter ihop med rovdjur som går till angrepp. FOTO: Agria Djurförsäkring

Möjligheten för ersättning till skyddsväst finns sedan flera år i många vargtäta län. I Östergötland är bidraget en nyhet för i år, i samband med att ett vargpar har observerats i Långbogen, norr om Roxen, rapporterar SVT Nyheter Öst.

– Bidraget kan ges till jägare som i första hand jagar i anslutning till reviret i vårt län. Om det blir många som söker kommer vi prioritera till de som jagar här, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland.

Även eftersöksjägare som arbetar i området ska kunna dra nytta av ersättningsmöjligheten.

Läs också: Skyddsväst kan bli jakthundens bästa vän

Står för halva kostnaden

Länsstyrelsen beviljar bidrag till inköp av de västar som Viltskadecenter rekommenderar och står för 50 procent av kostnaden. Maxnivån för bidraget är 5 000 kronor men priset på en väst brukar ligga runt 4 500 kronor, säger Mia Kjällander.

Vilket skydd ger västarna?

– Exakt hur mycket de skyddar råder det delade meningar om. Men de ger något skydd i alla fall. Det händer ju också att varg och hund stöter på varandra utan att det händer någonting, det är inte alltid det uppstår konfrontation.

En skriftlig ansökan om bidrag görs via länsstyrelsernas hemsidor i de län där bidraget är aktuellt.

Läs också: Klimatet tvingar bort älgen från Sydsverige

Här är länen som ger bidrag för inköp av skyddsväst

Örebro

Västra Götaland

Västmanland

Värmland

Uppsala län

Södermanland

Stockholm

Norrbotten

Gävleborg

Dalarna

Östergötland

Observera att länen har olika krav för att du ska få ta del av bidraget.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen