Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 4 september 2017

Jägare kritiska: ”Vi vill faktiskt vara med och påverka”

I Västerbotten hotar flera jaktlag att hoppa av systemet med älgskötselområden.

Anledningen är att skogsbolagen och markägarna styr alltför mycket och att för många älgar ska skjutas.

FOTO: Istock

I dag börjar jakten i norra Sverige och många jaktlag är i startgroparna att ge sig ut.

Joel Stenberg är en av de jägare i Västerbotten som är väldigt kritisk till hur jakten utvecklats när det nya systemet med älgskötselområden införts.

– Vi jägare vill faktiskt vara med och påverka jakten och hur vi ska jaga. Men skogsbolagen kommer bara och pekar med hela handen och säger hur vi ska bedriva jakten trots att vi jagat hela vårt liv i området och känner markerna utan och innan, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

Går tillbaka till tidigare system

Flera jaktlag i Västerbotten har begärt utträde ur älgskötselområdena och vill gå tillbaka till det tidigare systemet där länsstyrelsen beslutade om antalet älgar som ska skjutas.

Framför allt är det jägarnas minskade möjligheter att påverka jakten som upprör men också att så många älgar ska skjutas.

I Västerbotten har älgtilldelningen i år ökats med 12 procent jämfört med förra året enligt SVT Nyheter västerbotten. 15.349 älgar ska fällas i Västerbotten år, jämfört med 13.724 förra året.

”Vi måste skjuta mera älg”

Mathias Westerlund är regionchef vid Holmen skog som är en av de Skogsbolag som är inblandade i jakten i Västerbotten.

– Vi måste skjuta mera älg och tydliggöra vad samhället vill med vår skogliga resurs. Det innebär inte att vi ska rasera älgstammen men vi måste ta ner den cirka 30 procent för att nå våra mål, säger Mathias Westerlund till SVT Nyheter Västerbotten.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen