Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 15 mars 2018

Jägareförbundet: "Inget tyder på att den illegala jakten ökat"

Illegal jakt ökar, hävdar en miljöåklagare. Svenska Jägareförbundet håller inte med och säger att "det finns människor som satt i system att anmäla jaktbrott".

 Svenska Jägareförbundets Daniel Ligné tror inte att illegal jakt ökat. Orapporterade viltolyckor tror han kan ligga bakom en eventuellt höjd siffra för jaktbrott.
Svenska Jägareförbundets Daniel Ligné tror inte att illegal jakt ökat. Orapporterade viltolyckor tror han kan ligga bakom en eventuellt höjd siffra för jaktbrott. FOTO: IBL

Miljöåklagare Christer Jarlås uttalande under onsdagen till bland annat SVT Västernorrland har väckt en hel del debattlusta, inte minst på land.se där SVT Västernorrlands artikel delvis återgavs.

Christer Jarlås hade på Vargsymposiet i Vålådalen bland annat hävdat att den illegala jakten ökat, att den blivit allt mer organiserad samt att polis och länsstyrelser inte gjorde tillräckligt stora insatser för att motverka illegal jakt.

Läs också: Vad gör jag vid en viltolycka?

Svar från Jägareförbundet

”Kvalificerat skitsnack” tyckte en av land.se-läsarna. ”Jakten måste ses över och få betydligt mer skärpta regler”, tyckte en annan.

Land ställde följande fråga till Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet:

”Uppfattar du att illegal jakt är ett problem i Sverige?” och han svarade:

– Så fort illegal jakt förekommer, så är det förstås ett problem. Men jag undrar vad Christer Jarlås har för underlag för sina uttalanden. Att det förekommer, det vet vi, men vi på Svenska Jägareförbundet ser inget som tyder på att den illegala jakten ökat. Dessa diskussioner måste baseras på fakta och inte tro och tyckande. Att antalet jaktbrott tycks öka kan bero på att om man kör på vilt och inte anmäler det, så kan det bli bokfört som jaktbrott. Det finns också människor som satt i system att anmäla jaktbrott. Jag är förvånad över hans (Christer Jarlås, red anm) ganska grova påhopp, inte minst på länsstyrelserna. Men han kanske känner sig pressad. Trots stora satsningar på att utreda jaktbrott på stora rovdjur, har man knappt fått några fällda.

Läs också: Vildren tillbaka i svenska skogar?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen