Kungen vill ha mer fisketurism på landsbygden
Sverige har massor av vatten och vacker natur. Och vi har massor av fisk. Vid en konferens nyligen utmålade kungen strålande möjligheter för framtida fisketurism på landsbygden.
Fisketurism, särskilt om turisterna kommer från utlandet, skulle kunna ge den svenska landsbygden stora inkomster och många fler arbetstillfällen. Det har Jordbruksverket slagit fast i en nyutkommen rapport.
För att slå ytterligare ett slag för detta framtidsscenario samlades så kallade nyckelaktörer till en konferens på Näringslivets Hus i Stockholm häromdagen.
Där blandade sig folk från myndigheter, som Jordbruksverket och Havs- och Vattenmyndigheten, med folk från sportfiskebranschen och turistorganisationer. ”Alla var där”, som man säger.
Läs också: Stopp för ålfiske
Kungen talade
Öppningsanförandet hölls av självaste kungen och han såg fram emot ”fler arbetstillfällen på den svenska landsbygden” och ansåg att ”möjligheterna är stora” för en ökande fisketurism i Sverige.
Kungen gjorde också jämförelser med ”fisketuristiska paradis” på andra håll i världen och gjorde bedömningen att Sverige har minst lika goda förutsättningar som dessa resmål.
Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht hyllade det svenska sportfisket och de chanser som landsbygden har att skaffa sig försörjning av det. Han berättade också att regeringen ska försöka få till stånd rapporteringsskyldighet om fångster även från sportfisket, och alltså inte bara som nu från yrkesfisket.
Läs också: Tystnad och norrsken lockar turister
Värdefull gädda
Slutsatser som kan dras av de föredragningar som gjordes under dagen är att laxfisket i norra Norrland är den kanske viktigaste vägen till att locka dyrt betalande fisketurister från utlandet.
Men som goda svenska sportfiskemagneter nämndes även gäddfiske i Blekinge, fjällfiske samt fiske i Färnebofjärden i nedre Dalälven.
Ett problem som nämndes var att yrkesfisket inte får ta för mycket av fisken. En gädda som fångas av en fisketurist genererar betydligt mer pengar än en gädda som fångas av en yrkesfiskare.
Andra hinder som togs upp var vattenkraftens inverkan på fiskbestånden i älvar samt miljöförstöring.
Det allra viktigaste att tänka på, det var alla överens om, är att vårda fiskbestånden och se till att det blir mer fisk att fiska på. Ett bättre samarbete mellan entreprenörer, fiskerättsinnehavare och myndigheter sågs också som helt nödvändigt för att öka fisketurismen i Sverige.
Här kan du läsa Jordbruksverkets rapport om fisketurism på landsbygden.
Läs också: Kommun lockar med ekoturism
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.