Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 1 oktober 2018

Liten lax med puckel hotar svensk lax

Den finns redan i våra frysdiskar. Nu går även livs levande puckellax upp i svenska strömmar. Risken är att den konkurrerar ut vår vanliga lax.

 När puckellaxen går upp i åar och älvar för att leka, får hanarna en brant puckel på ryggen.
När puckellaxen går upp i åar och älvar för att leka, får hanarna en brant puckel på ryggen. FOTO: ibl

Puckellaxen har sitt ursprung i Norra Ishavet och Norra Stilla havet. Naturligt finns den bland annat längs Kanadas och USA:s västra kuster.

På 1950-, 60- och 70-talen sattes puckellax ut i ryska älvar med utlopp i Vita havet och Barents hav, alltså nära norra Norge. Sedan dess finns den i dessa områden och går upp i nordryska och nordnorska älvar för att leka.

Läs också: Förslaget: Förbjud gäddfisket

Sprider sig

På senare år tycks den dock ha börjat sprida sig söderut och har dykt upp vid norska kusten, danska Jylland samt vid Irland och Skottland.

Längs den svenska västkusten har den påträffats i bland annat Örekilsälven, Göta älv, Ätran, Viskan och Lagan.

”Allt pekar på att arten har etablerat sig i området vid Norra ishavet och nu är inne i en snabb spridningsfas”, säger Erik Petersson, professor vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU (SLU Aqua), i ett pressmeddelande.

Även till Östersjön

Nu finns stor oro för att puckellaxen ska bli hemtam här och börja föröka sig i åar längs Västkusten. Kanske skulle den även kunna ta sig in i Östersjön till de åar och älvar som mynnar där.

Oron gäller att puckellaxen skulle kunna konkurrera ut den i Sverige naturligt förekommande atlantlaxen samt havsöringen, genom att störa leken och sprida sjukdomar och parasiter.

Fångas i fällor

Forskarna bedömer att det idag är omöjligt att utrota puckellaxen i våra vatten. Taktiken för att ändå minska skadorna kan i stället bli fiskfällor i särskilt viktiga vattendrag. Naturligt förekommande fisk ska då släppas levande medan puckellax dödas.

Enligt SLU Aqua bör det också vara fritt fram för alla sportfiskare och yrkesfiskare att fiska, och avliva, puckellax.

Finns i frysdisken

Puckellax blir upp till 75 centimeter lång med en vikt upp till fem kilo. Arten känns bland annat igen på den fläckiga stjärtfenan samt att hanarna får en tydlig puckel på ryggen under lektiden.

Puckellax (Oncorhynchus gorbuscha) kallas också pinklax och stillahavslax. Under namnet pinklax säljs fryst importerad puckellax i svenska livsmedelsaffärer.

Läs också: Ny fisk sprider sig i Sverige – kan hota andra arter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen