Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 4 augusti 2017

Makrillen nappar bäst i soligt sommarväder

Västerhavet är fullt av liv. Krabbor, musslor och kanske det bästa av allt - sommarfisken makrill. Land visar knepen till en lyckad fisketur!

 FISKE FÖR ALLA. Makrillfiske är kul för hela familjen, och bara man hittar fisken så brukar den nappa ordentligt.
FISKE FÖR ALLA. Makrillfiske är kul för hela familjen, och bara man hittar fisken så brukar den nappa ordentligt. FOTO: Henrik Larsson

Det finns några saker jag förknippar med sommaren. Tomas Ledin någonstans på en utescen, en rejäl bonnbränna och makrillfiske på västkusten.

Här är makrillfisket nästan en folkrörelse, som om alla västkustbor gick i studiecirkel och lärde sig knepen under uppväxtåren eller att det var ett fast ämne på skolschemat.

Den frysta betesfisken ”stagg” säljs på var och varannan bensinmack, i de djupa sunden ligger små fritidsbåtar och dörjar för fullt, och från grillgallren på kvällen sprider sig oset från den feta fisken så man börjar slicka sig om munnen.

Liten ettrig ”gaisare”

Lokalt kallas den ofta för ”gaisare” (fotbollslaget Gais från Göteborg har svartgrönrandiga tröjor). Liten men ettrig och med ett rejält knippe attityd är den väldigt rolig att få på kroken.

Själv har jag fiskat makrill vid två tillfällen. En gång under semestern i en lånad båt tillsammans med en bekant och en massa ungar. Det var fullt kaos, men väldigt roligt. Vi fick upp några makrillar som vi kunde grilla på kvällen.

 PLÖTSLIGT HÄNDER DET! Mete med stagg (småsill) kan stundtals vara den bästa metoden att fånga makrill. När stimmen drar förbi kan fisket bli intensivt i 5-10 minuter.
PLÖTSLIGT HÄNDER DET! Mete med stagg (småsill) kan stundtals vara den bästa metoden att fånga makrill. När stimmen drar förbi kan fisket bli intensivt i 5-10 minuter. FOTO: Henrik larsson

Då hade resten av sällskapet för säkerhets skull köpt ett gäng makrillar hos den lokale fiskhandlaren när vi var borta. De var inte säkra på vår fångstlycka. Vilket säger något om makrillens nyckfullhet. De kan vara inne i 5-10 minuter och sedan borta igen. Så det gäller att passa på om stimmet finns där.

Makrillen gillar fint väder

Den andra gången var nyligen tillsammans med lokala fiskeguiden Henrik Larsson. Det var en sådan där” jaga efter fisken-dag” och vi hade svårt att hitta dem. Men det är värt letandet. Särskilt som det gärna får vara riktigt vykortsväder när man fiskar makrill.

– Makrillen gillar finväder och det får gärna var lugnt på havet. Det är en riktigt bra semesterfisk, men mängden kan variera. Vissa år är det massor av makrill inne väldigt kustnära och andra år är de mycket färre. Allt beror på tillgången på sill och var sillstimmen befinner sig, berättar Henrik Larsson.

Roligast att fiska med kastspö

Du kan fiska makrillen på många olika sätt. Den klassiska dörjningen sker med vinda, lina, sänke och några krokar som man agnar med stagg. Då och då rycker du i linan. Men då behöver du båt. Det kan vara effektivt att låta båten driva längs en djupränna och leta upp stimmen.

Men det är roligare, tycker jag, att fiska med kastspö. Antingen med ett smalt skeddrag längst ut och en kort tafs med en glittrig upphängarfluga en bit upp på linan, eller med ett strömmingstackel med ett sänke längst ner eller ett kustdrag.

Då kan du kasta från klipporna och fiska av sund och djupkanter. Det går förstås utmärkt att fiska så här från båt också. När det biter till så gör du mothugg och förhoppningsvis sitter fisken på hela vägen upp. Kul fiske för både stora och små.

 KÄMPAR HÅRT. Makrillen tillhör tonfiskarna och är snabb och ettrig. En fisk av den här storleken gör ordentligt motstånd.
KÄMPAR HÅRT. Makrillen tillhör tonfiskarna och är snabb och ettrig. En fisk av den här storleken gör ordentligt motstånd. FOTO: Nicolas Jändel

– Makrillen hör till arten tonfiskar och har en jäkla styrka. En fisk uppåt kilot får du knappt upp, de drar ofta rakt ner mot botten med full fart, berättar Henrik Larsson.

6 steg till ett lyckat makrillfiske:

1. Köp stagg

Stagg är betesfisk och finns fryst på i princip varje bensinmack och större butik, ofta till priset 100 kronor för fyra påsar. Försök få tag i stagg av bra kvalitet, den kan vara väldigt lös i köttet och lossnar då för lätt från krokarna.

2. Dörjfiska från båten

Från båt är det enkelt att fiska med ”dörj”, en vinda med lina och ett tungt sänke längst ner och två-tre korta tafsar med krokar på linan. Makrillen brukar hålla sig på 3-12 meters djup. En bra utgångspunkt är ”fem famnar”, som de säger på västkusten. Dra ut lina från vindan med hela armen fem gånger.

3. Fiska med spö

Får du en makrill uppåt kilot på lätt haspelutrustning, så blir det åka av! Välj gärna långsmala skeddrag och knyt gärna en upphängarfluga en halvmeter upp på linan med en liten räkimitation.

Du kan även använda samma tackel som till strömmingsfisket med ett lagom tungt skeddrag, eller sänke, längst ner (agn behövs då inte). Ibland fungerar det till och med bättre.

4. Meta med flöte

Bra familjemetod. Kastmeta från klipporna eller från båten. Använd glidflöte så du kan reglera djupet. Annars precis som vid dörjfisket med ett lagom tungt sänke längst ner och krokar med stagg längre upp.

5. Vänta in stimmet

Vet du att du fiskar på en bra plats så ha tålamod. Ibland kan makrillen dyka upp helt plötsligt, vara inne i 5-10 minuter för att sedan sticka ut igen. Då gäller det att fiska effektivt när stimmet är där. Ibland kan man se hur vattnet börjar ”koka” om ett stim går landnära för att jaga sill. Koncentrera då fisket till ”kokpunkterna”.

6. Tajma in vädret

Makrillen gillar soliga, varma dagar. Blåsiga, stormiga dagar kan de vara svåra att hitta och svåra att få att bita.

Bra fiskeställen:

Från land:

– Kosterfjorden, här finns många fina platser med djupare vatten nära land.

– Norra Hamnen, Lysekil, här simmar makrillen ofta ända in under bryggorna.

– Sundet mellan Rörtången och Brattön vid Kungälv i södra Bohuslän är djupt, skyddat, strömsatt och ett vanligtvis säkert makrillställe.

– Kraftverket vid Ringhals drar till sig fisk av alla sorter, och makrillen är inget undantag. Håll koll på ”koken” av makrillsstim.

Från egen båt:

– Askeröfjorden utanför Stenungsund och området kring Tjörnbron är fina områden för att söka efter makrillen från båt. Prova gärna olika djup. Nära farleder är ingen nackdel, de större fartygen brukar ge turbulens i vattnet som både bytesfisken och makrillen gillar.

Från turbåt:

– Svanen West i Göteborg anordnar makrillsturer utanför Marstrand. De kör fram till september, med trålaren Svanen West och den snabbare och mindre båten Britta. (www.svanenwest.se)

– I Varberg utgår turbåtarna Falkskär II och Tunaclipper till klassiska fiskepositioner som Danska Liljan på halv- eller heldagsturer. Förutom makrill kan man fånga torsk, vitling och långa. (www.fladen.se)

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen