Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 9 augusti 2018

Mängder av gös ruttnade i olagliga spöknät

Omfattande tjuvfiske har upptäckts i Storsjön i Gästrikland. En halv kilometer nät har fått ligga permanent i sjön, vilket dödat mängder med fisk.

 Sportfiskarnas biolog Lars Ljunggren visar upp ruttnande gösar från ett av de beslagtagna "spöknäten" i Storsjön i Gästrikland.
Sportfiskarnas biolog Lars Ljunggren visar upp ruttnande gösar från ett av de beslagtagna "spöknäten" i Storsjön i Gästrikland. FOTO: uffe stridsberg

Storsjön, söder om Sandviken i Gästrikland, är välkänd för sitt goda fiske. Särskilt gösen har gynnats av riktade åtgärder från fiskevårdsföreningen, bland annat fiskeförbud där fisken leker samt restriktivt nätfiske.

Tidigare i sommar kom det därför som en chock när det visade sig att någon eller några bedrivit ett omfattande tjuvfiske i Storsjön. Det upptäcktes genom att en sportfiskare fastnade med sitt drag i något segt, som visade sig vara ett stort nät.

Läs också: Värmen stoppar fisket

Nästan bara gös

Fisketillsynsmän drog sedan upp 300 meter olovliga nät som var fulla av både levande och död fisk, en del starkt förruttnade. Framför allt var det gös.

– Det var rejält förankrade nät som inte lagts bara för en natt. Det är ett närmast industriellt fiske där man säkert har tagit upp nätet meter för meter, tagit rätt på levande fisk och sedan släppt näten mot botten igen, säger fisketillsynsman Uffe Stridsberg till Land och fortsätter:

– Därmed har näten gjort väldigt stor skada genom att de fiskat permanent under lång tid.

Läs också: Förslag att förbjuda gäddfiske

Stank av förruttnelse

Han var själv med och tog upp näten och beskriver obehaget och stanken. Man misstänkte också att det fanns mer av dessa så kallade spöknät. Efter draggning upptäcktes ytterligare 250 meter sammankopplade nät.

– Det är ett sabotage mot det noggranna arbete som genomförs när det gäller förvaltningen av gösstammen i Storsjön, säger fiskevårdsområdesföreningens ordförande Stefan Hedin på Sportfiskarnas webbsida.

Läs också: Jättegös – fångad lagligt!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen