Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 16 augusti 2017

Odlade fiskar smitna i Storsjön – folk uppmanas att fiska upp dem

I Hoverberg vid södra Storsjön, Jämtland, befaras en stor mängd regnbågsöringar smitit från en fiskodling. Nu uppmanar länsstyrelsen folk att fiska upp dem.

Under sommaren har fiskare i södra Storsjön fiskat upp regnbågsöringar som inte finns naturligt i sjön.

I början av augusti upptäckte man att en kasse på Wangenstens fiskodling i Hoverberg gått sönder och fiskarna verkar ha simmat ut i Storsjön. Det kan orsaka problem för andra fiskarter.

Äter upp rommen

Nu uppmanar länsstyrelsen folk att fiska upp regnbågsöringarna så gott de kan.

– Vi vill inte ha regnbåge som går upp i lekåarna för den naturliga öringen. De stör öringens lek och äter upp rommen, säger Joakim Svensson, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen, till SVT Nyheter Jämtland.

Har fått 400 fiskar

Exakt hur många fiskar som lyckats smita ut är oklart, men hittills har länsstyrelsen fått rapporter om att fiskare fått upp runt 400 regnbågar.

Inom kort kommer länsstyrelsen att inspektera fiskodlingen och då hoppas man kunna ta reda på hur mycket fisk som smitit. Enligt Joakim Svensson kan det vara allvarligt om det handlar om flera ton fisk.

Läs också: Jättelika tonfiskar åter i svenska vatten

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen