Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 7 oktober 2019

Regler i skogen under jaktsäsongen

Nu i höst ska hundratusentals älgjägare ut i skogen. Och det ska också svampplockare och andra skogsvandrare. Vad gäller? Allemansrätten har svaret.

 Nu under älgjakten rör sig många jägare med vapen i skog och mark. Men det finns plats även för svampplockare. Ingen behöver stanna hemma.
Nu under älgjakten rör sig många jägare med vapen i skog och mark. Men det finns plats även för svampplockare. Ingen behöver stanna hemma. FOTO: TT

Skogen är för alla

Höst är också svamptid. Nu vill alltså många människor, både med och utan jaktvapen, vara ute i skogarna.

Vem har företräde? Svaret är: Ingen!

Enligt allemansrätten får alla vistas var de vill i skogen när de vill. Man får till och med gå i skogsplanteringar, men naturligtvis utan att skada det som planterats.

Som så ofta här i livet är det viktigt att visa hänsyn. Att jägare sätter upp skyltar om att jakt pågår betyder det inte att andra inte får gå där. Det är ett sätt att visa hänsyn och varna för att det inte är som vanligt i skogen.

Läs också: Guide: 12 goda svampar att plocka i höst

Skylt är inget förbud

Det kan smälla, det kan komma älgar i full fart, hundar kan skälla och det kan komma en fyrhjuling släpandes på en fälld älg.

Att sätta upp skyltar om att jakt pågår är också ett sätt att be om hänsyn. Den som inte jagar bör alltså inte störa jägare, hundar och vilt.

Jägare vet mycket väl att det kan komma människor i skogen och att de därför måste vara ytterst försiktiga och noggranna med hur de skjuter. Olyckor är väldigt ovanliga.

5 tips för dig som går i skogen under jakten

1. Bär färgglada kläder, till exempel en orange mössa.

2. Gör jägare uppmärksamma innan du passerar dem, till exempel genom att vinka. Inte genom att gapa och skrika.

3. Du får passera skyltar om att jakt pågår. Det finns inte avstängda områden.

4. Ha din hund kopplad om du vet att jakt pågår.

5. Prata gärna med jägare du träffar i skogen om var det är bäst att gå. Kanske kan du välja ett annat svampställe just denna dag.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen