Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 2 mars 2018

Så jagar du räv med lockpipa och åtel

Lockjakt eller åteljakt? Bägge sätten att jaga räv är spännande. Land hjälper dig att välja det som passar dig bäst – och avslöjar hur du ska lyckas.

 Att jaga med lockpipa kan gå fort. Redan efter någon minut kan räven dras till ljudet och då gäller det att låta skottet innan den får vittring av jägaren.
Att jaga med lockpipa kan gå fort. Redan efter någon minut kan räven dras till ljudet och då gäller det att låta skottet innan den får vittring av jägaren. FOTO: christer lindberg

Hur kan räven lockas av ljudet från en döende hare? En saftig åtel måste bara vara bättre, en hel hög med godsaker för räven bör vara oslagbart.

Reino Unosson och jag beslöt oss för att ge harskriket en ärlig chans. Pipan som inhandlades var av den populära modellen Nordic Predator.

Utanför Edsbyn i Hälsingland gör vi i början av mars vår premiärtur med pipan, kamouflagekläder och studsare. Efter visst funderande och kontrollerande av vinden smyger vi oss fram till kanten av en åker.

Den ynka vinden ligger oss i ryggen, precis som vi lärt oss av instruktionerna, och när studsaren ligger stadig på ryggsäcken tar jag ett djupt andetag och sätter pipan till munnen. Den tysta och stilla morgonen våldförs av ett ohyggligt oväsen.

Bra med hörselskydd

Jag sneglar på Reino och vi har båda svårt att hålla oss för skratt. Vilket ljud! Tjugo minuter senare avbryter vi och inser vilken otrolig nytta hörselskydden redan gjort, trots att vi inte ens rört avtryckaren på bössan.

Men när vi tagit av hörselskydden hör vi att den döende haren faktiskt uppmärksammats. Varenda hund i grannskapet verkar på alerten och om inte folk vaknat av pipans ljud vaknar de nog av hundskallen.

Vi tar nästa pass lite längre ifrån bebyggelse och sätter oss i hörnet av ett mindre hygge, men vinden är ostadig så som den kan vara i växlande terräng. Pipan har nu efter lite träning fått ett mer varierat ljud.

Med hjälp av förstärkningen i hörselskydden hör jag efter en stund ett lätt frasande ljud i skaren. Ljudet urskiljs snart i tassande steg som emellanåt tystnar.

Läs också: Äntligen pimpla regnbåge! Följ med på spännande isfiske

Viktigt med vinden i ryggen

Vi valde att locka på den här platsen av den enkla anledningen att det är ett gryt i berget ovanför och tydligen gjorde vi rätt i det, men återigen är vi lurade. För vinden vrider in i skogen mot stegen vi hörde och så var även den räven på språng.

Med ännu en lärdom i bagaget bestämmer vi oss för att göra ett nytt försök redan samma kväll i ett område med obrukade åkrar ett par kilometer från bebyggelse.

Vinden är nu stadig från väster och passet är självskrivet i kanten på en av de obrukade åkrarna. Skaren håller inte för våra fötter men för räven är det inga problem att springa på snön vilket ska vara en stor fördel vid lockjakt sägs det.

En räv i sikte

Reino har lagt sig strategiskt och har bra sikt. 6,5:an är stadig på ryggsäcken. Inspirerad av de bra förutsättningarna känns det som om jag får fram ljudet av den mest otröstliga lilla haren i hela världen och skriket bara måste locka en räv.

Tre minuter går. Äntligen kommer det en räv där vi vill. En stor rackare är det också, som ganska lugnt travar ut på den öppna åkern och till på köpet bjuder på bredsida på knappt 100 meter. Pang!

Den skjutna räven blir lite av proppen ur i vår lockjakt. Av vad som återstår av rävjakten under vårvintern konstaterar vi räv lite nu och då, men långt ifrån alla kommer i skottläge.

Läs också: Följ med Björn Dählie på tjäderjakt i Sverige

Jakt med lockpipa

– Jägaren sitter med vinden i ryggen, väl dold där det finns möjlighet att skjuta på åtminstone 100 meter.

– Med hjälp av en pipa som frambringar ett ljud likt en skadad hare eller fågel lockas räven nära för att försöka stjäla bytet.

– När räven kommer är den mycket uppmärksam och söker sig upp i vinden för att känna vem som skadat haren.

– Skottet måste komma innan räven får vittring av jägaren, vilket är det svåraste momentet i jaktformen.

Fördelar med lockpipejakt

– Man kan jaga på stora områden och på nya marker utan nämnvärda förberedelser.

– Även om man bäst jagar morgon och kväll så slipper man i alla fall sitta uppe på natten.

– Ger ingen extra mat till räven som åteln gör.

– Känslan av att ha lockat in ett så skyggt djur med en pipa är häftig.

– Jaktformen fungerar också när det är barmark, till skillnad från åteljakten som oftast kräver snö för att ge skjutljus.

– En snabb jakt, en kvart kan räcka för att få skjuta en räv, om man har lite tur.

Jakt med åtel

– En åtel är en form av lockjakt där mat är det attraherande.

– Räven är som regel aktiv på åteln under natten.

– Absolut bäst fungerar åteln i ett redan invant rävstråk.

– Möjligheterna att sitta och vaka är avgörande. Bäst är en ladugård med djur, då blir räven van vid rörelser och ljud.

– Månljus är bra, men en mulen natt med reflekterande gatubelysning är bättre. Snö är nästan ett måste.

– Att hålla sig vaken om natten är det svåraste momentet i jaktformen.

Fördelar med åteljakt

– En bra och rätt placerad åtel är riktigt effektiv.

– Skyttet blir ofta enklare och säkrare än vid lockjakt. Man kan i förväg bestämma avstånd och undersöka kulfång.

– Man sitter bekvämt och kanske till och med varmt i vakkojan.

– Har man en räv som stadigt besöker åteln är man ganska säker på resultat.

– På små marker kan åteljakten vara oslagbar.

Läs också: Följ med på spännande vildsvinsjakt i månskenet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen