Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 5 september 2017

Så ökar du chansen att få skjuta en älg

Magnus, Kenny och Robban har tänkt till. Och tänkt rätt! Med mer engagemang på passet blir jakten mer givande och det krävs mindre tur för att få skjuta en älg. Ibland går det nästan lite för bra.

 Just innan jakten ska avbrytas får Robban anledning att lyfta studsaren. Älgen, en kviga, smyger fram bakom passet.
Bild 1/2 Just innan jakten ska avbrytas får Robban anledning att lyfta studsaren. Älgen, en kviga, smyger fram bakom passet. FOTO: Christer Lindberg / www.utebilder.se
 Med van hand och rätt teknik passar Robert "Robban" Eriksson älgen på egen hand, dessutom med ett leende på läpparna.
Bild 2/2 Med van hand och rätt teknik passar Robert "Robban" Eriksson älgen på egen hand, dessutom med ett leende på läpparna. FOTO: Christer Lindberg / www.utebilder.se

Man kan förbättra sina odds betydligt på ett älgpass om man gör rätt saker. Det vet Robert ”Robban” Eriksson, därför sitter vi mol tysta, även om vi har massor att prata om egentligen.

Engagemang ökar chanserna

Vi är ute hösten 2016 och hans älgpass för dagen står i äldre granskog mitt i en bergssluttning. Träden är många och sikten kort. Men placeringen av passet är så klart ingen slump, det finns en tanke. Och just att tänka älgjakt och engagera sig i uppgiften är en bra början på att öka sina chanser att få skjuta.

Robert Eriksson och kompisarna Magnus Strömberg och Kenny Johansson jagar i Stavsbergs jaktlag söder om Alfta i Hälsingland, tilldelningen är sex vuxna och lika många kalvar.

– Nu är det upptag, säger de på radion. En av hundarna har tagit upp och det går undan, viskar Robban.

Ska ställa älgen

Det är inte så långt ifrån oss, så vi hör hunden. Men bara i bland när älgen saktar ner lite, annars är gråhunden tyst. Älghundar av spetstyp så som gråhund ska inte driva älg med skall, de ska ställa älgen och skälla.

Hur som rör sig ekipaget snabbt åt vårt håll, men mest åt Kenny som sitter 300 meter längre upp i berget i kanten på ett nytaget hygge.

– Det där går på Kenny, bombsäkert, viskar Robban och visar mig skärmen på hundpejlen där hunden finns inloggad.

Snabba reflexer

Mer hinner vi inte resonera förrän det brinner av ett skott uppe hos Kenny och kort därefter kommer meddelande via radion från Kenny som har skjutit på en tjur.

Magnus har hittills haft en lugn dag på sitt pass vid foten av berget, nedanför Robban. Fast när en annan gråhund tar upp älg vid Stavsbergstjärn sitter Magnus plötsligt riktigt bra till. Det blir ståndskall i upptaget och hundens stämma är välkommen i den dimtyngda förmiddagen.

Via radion berättas att hundföraren smyger på ståndet och när ett skott sedan ekar mellan bergen låter det höras att han skjutit en kalv. Men gråhunden är inte nöjd med det utan fortsätter sedan med den nu ensamma kon.

Flitiga hundar

Hundar som jobbar är fin musik även för passkyttar och skallet har nu flyttat sig upp på ett berg, in på grannmarken. Kanske skäller hunden i en timme där innan älgen börjar röra sig åt Magnus och Robbans håll och nu blir det spännande.

Via radion hör vi att Magnus sett älgen på långt håll och när den passerar en väg ser även hundföraren älgen. Även denna hund finns med i Robbans pejl så från passet har vi full koll och det kommer rakt på oss.

Strategiskt byte

Robban ställer sig utanför passet och gör sig redo. Men älgen går öster om oss i kanten på en ungskog.

– Där älgen gick nu, satt jag för tre år sedan. Men då gick alla älgarna här, där passet står nu, så jag flyttade och det har fram tills i dag varit helt rätt. Jag har faktiskt skjutit älg varje dag jag suttit här, viskar Robban och sätter sig till rätta invid den värmande kaminen igen.

Den här dagen ser ut att bli tom på älg för Robban, så vi sörplar en kopp ur termosen och tuggar på en macka. Allt är lugnt.

Ögat i kikarsiktet

Då, kommen från någonstans står en kviga och tittar på Robban och mig, 70 meter bakom passet. Resolut hämtar handen bössan och på en sekund har Robban ögat i kikarsiktet.

Ytterligare en sekund senare skenar kvigan. Vi ser långt efter henne och hör hur det brakar när hon rumsterar om i riset just utom vårt synfält.

Robban hann skjuta. Av smällen skenade kvigan och av kulan i bröstet föll hon. Just då, när vi hört vad vi tror är kvigans fall, kommer meddelande på radion.

– Vem var det som sköt?, undrar rösten i radion som troligen tillhör jaktledaren Nisse Olsson.

– Ja, Robban här. Det var jag som sköt en kviga.

– Grattis Robban, svarar rösten i radion.

Förberedelser bättre än tur

För tredje året på rad, dag två på älgjakten, har passet levererat älg. Det är ingen slump. Att Robban dessutom sköt två kalvar i går på premiären i ett annat pass gör att hans och kompisarnas ord blir trovärdiga.

För Magnus och Kenny skjuter också älg oftare än många andra. Lite tur ska man nog ha, men förbereder man sig bättre behöver man mindre mängd tur. Här intill ger de sina bästa tips.

Förresten, dag tre på älgjakten, satt Robban på sitt tredje pass. Inte helt oväntat sköt han älg då också, en tiotaggare.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen