Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 26 oktober 2018

Så slipper du frysa på älgpasset

Slipp isande kyla under älgjakten! Här är tipsen du behöver för att hålla värmen på älgpasset.

 Att hålla sig varm under jakten är viktigt, både för välbefinnandet och för att vara en god skytt.
Att hålla sig varm under jakten är viktigt, både för välbefinnandet och för att vara en god skytt. FOTO: Christer Lindberg

En solig höstdag är det fint att knäppa upp jackan och låta sig värmas. Men som alla jägare vet kommer kylan och då gäller det att vara rustad. Att frysa på älgpasset är varken roligt eller särskilt bra. En frusen skytt skjuter sällan bra – här är tips på hur du håller dig varm:

Kläderna: Är viktigast. Underställ närmast kroppen och sedan en värmande tröja eller två, och långkalsonger. Ytterst vindtät jacka och byxa.

Kängor: Membran typ Goretex håller fukten ute, men värmer inte i varken skor eller kläder. Så när du sitter still på ett älgpass är stövlar och kängor med ett värmande foder långt mycket bättre än total fukttäthet, som membranen sägs uppnå. Läs också: Så ökar du chansen att få skjuta en älg

Händerna: Är utsatta, men är lättare att värma över en eld eller i jackans fickor. Bra handskar för jakt är endera smidiga fingerhandskar som kan hantera en bössa eller stora tumhandskar som snabbt kan tas av när älgen kommer. Tunna fingerhandskar kombinerat med rejält tilltagna tumhandskar är den givna kombinationen de riktigt kalla dagarna.

Huvudet: är en fodrad mössa eller keps är långt mycket bättre än en tunn reklammössa.

Eld: Bäst effekt får man i ett platsbyggt pass med tak och vindskydd och eldar man dessutom i någon form av kamin blir elden till stor nytta. Många menar också att röken dämpar människolukten och då blir nyttan dubbel.

 En portabel kamin eller tältspis är förstås en lyx. Kan eldas efter behov och man slipper risken att elden ska sprida sig.
En portabel kamin eller tältspis är förstås en lyx. Kan eldas efter behov och man slipper risken att elden ska sprida sig. FOTO: Christer Lindberg

En eld rakt upp och ner på marken gör inte så stor skillnad i värme och att elda utan välgjord eldstad eller för den delen kamin har sina risker. Inte minst gäller det jordeld som är väldigt svår att förutsäga och att släcka.

Läs också: Ingen älg idag heller? Här är tröst för alla jägare som kammat noll!

 Blå värmekuddar av typen man kokar för att ”ladda upp” Sedan bryter men den, så avger den värme. Stoppas i handskar, fickor eller stövlar. Kan återanvändas.
Blå värmekuddar av typen man kokar för att ”ladda upp” Sedan bryter men den, så avger den värme. Stoppas i handskar, fickor eller stövlar. Kan återanvändas. FOTO: Christer Lindberg

Extern värme: Handvärmare i form av kolstavar och dylikt har funnits ett tag på marknaden och effektiviseras hela tiden. Det senaste är batteridrivna värmare som finns för nästan hela kroppen och det kommer ideligen nyheter. Med tanke på vad som vanligast blir kallt så känns fotvärmare som det första man bör titta på, varma fötter ger också värme till resten av kroppen.

 Sulorna drivs av batterier och blir varma främst framme vid tårna. Batteriet fäster man lämpligen i stövelskaften.
Sulorna drivs av batterier och blir varma främst framme vid tårna. Batteriet fäster man lämpligen i stövelskaften. FOTO: Christer Lindberg

Batteriuppvärmda plagg: Prioritet nummer två på batteriuppvärmda plagg bör vara en väst. Varm mage och rygg håller även händerna varmare som annars lätt blir kalla. Handvärmare finns också så klart i flera modeller, men de får en sämre effekt än sulor och västar på grund av att händerna måste kunna röra sig relativt fritt. Till händerna är det bättre med en värmestav eller en påse som via kemisk väg ger värme en begränsad tid.

 Mysigare blir det knappast, än om man kan göra en liten eld och koka kaffe. En favorit bland de flesta jägare, fiskare och andra naturälskare.
Mysigare blir det knappast, än om man kan göra en liten eld och koka kaffe. En favorit bland de flesta jägare, fiskare och andra naturälskare. FOTO: Christer Lindberg

Farmors goda råd: Var inte bar om halsen, sitt på något varmt och drick inte kalla drycker. Soppa och buljong värmer magen!Läs också: Jaktexperten: Så härmar du älgen och lockar den inom skotthåll!

5 enkla värmetips

• Stå på ett liggunderlag eller en hud så håller fötterna sig varmare.

• Sätt upp vindskydd av tyg, inte plast-pressningar som prasslar.

• Ha tjocktröjan i ryggsäcken på väg till passet för att inte bli svettig när du går.

• Rena underkläder och underställ värmer bättre än inkörda, smutsiga.

• Det hjälper inte att stå mitt i kläderna.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen