Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 15 november 2017

Skyddsjakt av vita älgen orsakar proteststorm - polisen backar

Uppdaterat: Efter polisens beslut om skyddsjakt av den världsberömda vita älgen Ferdinand har en proteststorm dragit över landet. Nu backar polisen från beslutet.

FOTO: Hans Nilsson

Land berättade igår om polisens beslut om skyddsjakt av den vita sagoälgen Ferdinand. Älgen blev världsberömd efter att under sensommaren ha blivit fotograferad i Värmland.

Polisens anser att älgen kan utgöra ett hot mot människor, sedan en kvinna på hundpromenad har drabbats av dess framfart.

Läs också: Vita älgen ska skyddsjagas

Väckt en känslostorm

Kommunstyrelsens ordförande i Eda, Hans Nilsson, var den första som fotograferade älgen. Han har startat namninsamlingen Whitemoose, där långt över 10 000 personer redan skrivit under.

– Jag hoppas att listan gör att älgen inte blir skjuten under älgjakten. Polisen som fattade beslutet kan inte ha känt till det enskilda fallet, säger Hans Nilsson.

Han beskriver älgen som vänlig och van vid människor. Missödet med den skadade kvinnan säger han berodde på att älgen ville försvara sig mot jakthundar som skällde.

Läs också: Magiskt vacker! Se den vita älgen ta ett dopp

Starkt engagemang

Även på webben och i sociala medier har protesterna varit omfattande. På Lands Facebooksida anser en person att polisen valt att ta ”den enkla vägen”.

”Man blir galen. Låt djuren vara. Ska vi asfaltera allting och bara ha djur i djurparker?”, skriver en annan person:

”Alla som vet att det finns älgar i skogen kan tänka sig för, då det är deras territorium”, är en annan kommentar.

”Tjuren får dra det korta strået när det är människans fel att den blivit aggressiv.”

”Man ska inte jaga upp sig och vallfärda för att få dem bästa bilden, det är ju bara vansinnigt irriterande för djuren det gäller”, anser en läsare.

Kanske är det dags att införa besöksförbud:

”Det finns besöksförbud människor mot människor, det kanske skulle ha passat bra nu mellan människa och älg?”, anser en person.

Läs också: 5 frågor till naturguiden David Tverling

Vill hitta andra lösningar

Maria Hammarström, enhetschef för Djurskydd och vilt på Länsstyrelsen i Värmland, betonar att det pågår älgjakt och att vita älgar inte åtnjuter skydd, oavsett om skyddsjaktsbeslutet skulle återkallas.

– Polisens beslut om skyddsjakt är baserat på att älgen betraktas som en fara för människor. Det kan inte Länsstyrelsen överpröva, säger hon.

Länsstyrelsen beslutar i regel bara om skyddsjakt ifall djur har orsakat skada på gröda eller skog.

– Om någon lämnar över en protestlista så blir det polisen som får ta ställning till den och utifrån den bedömda risken att människor blir skadade, säger hon.

Ansvarigt polisbefäl Christer Lööf i Arvika har betonat att man försöker hitta andra lösningar än att avliva älgen. Under torsdagskvällen meddelade polisen att beslutet om skyddsjakt är upphävt. Motiveringen är att det inte har framkommit några rapporter under senare tid om att älgen ska ha utgjort något hot mot människor.

Läs också: Kolla in älgkalvens underbara glädjeskutt!

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen