Snart kan insjöfisken bli ätbar
Insjöfiskar har länge ansetts vara oätbara på grund av höga kvicksilverhalter. Men nu kan halterna vara på väg att minska så att fisken blir ätbar.
Mer än hälften av Sveriges vattendrag har idag så mycket kvicksilver att de fiskar som fångas inte är ätbara. Men kvicksilverhalterna i naturen kan vara på väg att minska, visar en nypublicerad studie i Scientific Reports.
Rankas som hot mot hälsan
Traditionellt anses kvicksilver vara ett av de stora miljöhoten. Grundämnet rankas som ett av de tio största hoten mot den globala folkhälsan enligt Världshälsoorganisationen, WHO.
Läs också: Svartmunnad smörbult sprids i svenska vatten – så tillagar du den
Spridits från industrier
Kvicksilvret har spritts från industrier och upp i atmosfären och därefter fallit exempelvis med regn, ned i landskap och sjöar. Forskarna har nu upptäckt att halterna minskar på grund av att utsläppen har sjunkit.
Inom några årtionden kan det vara riskfritt att äta svensk insjöfisk om vi fortsätter med dagens förebyggande åtgärder, förklarar Kevin Bishop, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i ett pressmeddelande.
– Det handlar inte längre om århundraden, som vi trodde tidigare.
Läs också: Jättelika tonfiskar åter i svenska vatten
Flödar ut i atmosfären
Studien avser samtliga flöden till och från Degerö stormyr i Västerbotten. Det visar sig att mängden kvicksilver som flödar in i myren är mindre än den som flödar ut. Med en ny teknik har man kunnat mäta hur kvicksilvergas flödar mellan atmosfären och landskapet. En mätserie över ett år med mätningar var tionde sekund har kunnat göras.
– Flödet av kvicksilvergas från myren till atmosfären är dubbelt så stort som inflödet av kvicksilver via regnvatten, vilket är häpnadsväckande, säger Mats Nilsson, professor vid Institutionen för skogens ekologi och skötsel, vid SLU.
Kvicksilverhalten i atmosfären har minskat, vilket även gäller flödena av kvicksilver. Därmed kan kvicksilvret i den aktuella myren ha försvunnit inom några decennier, upp i atmosfären.
Torvmarker har ofta mängder av kvicksilver som även påverkar livet nedströms när vattnet rinner vidare. Hotet kommer inte att försvinna av sig själv, men om arbetet med att få bort kvicksilvret fortsätter kan kvicksilvret sakta vara på väg att blåsa bort.
Läs också: Skogens djur ger svar på tal i ny bok