Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 13 december 2017

Stopp för ålfiske i Östersjön

Begränsningar införs nu i ålfisket inom EU, vilket även innefattar Östersjön.

Under natten till onsdagen enades EU under fiskeministermötet om ett tillfälligt stopp för ålfiske i samband med artens vandring, skriver TT. En överenskommelse har även träffats om att trappa upp insatserna för att stoppa olagligt ålfiske.

Begränsningarna gäller ålfiske i Östersjön, Nordsjön och Atlanten. Mellan september och januari förbjuds fiske av blankål under en valfri tremånadersperiod.

När det gäller det betydligt mer omfattande glasålsfisket vid Medelhavet blev det ingen reglering, uppger Bucht till TT.

Läs också: Julmaten du kanske har glömt – och vi förstår inte varför

Drev två frågor

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har varit för ett förbud inom EU, men samtidigt drivit frågan att Sverige skulle undantas.

– Tyvärr var det svårt att få gehör fullt ut för den svenska ståndpunkten för ål. Men jag är nöjd med att vi uppfyller målen om maximal hållbar avkastning för så många av de svenska kvoterna, säger landsbygdsministern i ett pressmeddelande.

Läs också: Fiskare: Slutet för löjfisket är nära

Ålen allvarligt hotad

Förbudet inom EU beror på att ålen är mycket allvarligt hotad, varför Sverige driver denna fråga, säger han till SVT Nyheter.

– Däremot har ju nu en majoritet i riksdagen förändrat den svenska positionen där Sverigedemokraterna tillsammans med Alliansen säger att vi ska driva ett förbud i hela EU – men inte för Sverige, sade Bucht tidigare till SVT Nyheter.

Även Länsstyrelsen i Skåne har ställt sig bakom att så länge ålen är fiskad av fiskare som är godkända, så bör man kunna äta dem med gott samvete, uppger SVT Nyheter.

Läs också: Snart kan insjöfisken bli ätbar

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen