Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 19 juni 2018

Till Åre för att åka skidor? Nej, fiska!

Sveriges metropol för utförsåkning somnar inte bara för att snön smälter. Nu kan alla fiskesugna hitta fina öringvatten. Land har träffat en av Åres fiskeexperter, som tipsar om sina favoritplatser.

 Lands fiskereporter Nicolas Jändel med en flugfångad kilosöring från Gevsjöströmmen, som är en av många bra fiskevatten i närheten av den populära skidorten Åre.
Lands fiskereporter Nicolas Jändel med en flugfångad kilosöring från Gevsjöströmmen, som är en av många bra fiskevatten i närheten av den populära skidorten Åre.

Det går rent teoretiskt att ta sig till Åre med tåget, hoppa av på stationen och börja fiska direkt i Åresjön.

Ibland kan det vaka rejält ute på sjön och med en hyrd roddbåt från till exempel Åreguiderna kan man ha ett intressant fiske, framför allt i inloppet och utloppet. Om man orkar ro.

Läs också: Expertens 5 fiskepärlor runt Åre

Men det finns bättre och mer fångstgivande vatten kring Åre om man är villig att ta sig en bit, antingen med hyrbil eller egen bil.

Det vet den lokala fiskeexperten Stig Torniainen från Järpen. Han kom till området 1993 för att gå en fritidsledarutbildning och blev kvar. Han träffade en kvinna och de bildade familj. De gifte sig för övrigt framför Ristafallet, mitt i vintern.

Läs också: Berras makalösa fiskelycka – kolla in jättegösen

Driver fiskeblogg

Det är i de här trakterna han gärna smyger runt med fiskespöet efter framför allt öring, men även en och annan harr. Han har lagt ner många fisketimmar i vattnen runt Åre och är en av dem som idag kan de här vattendragen bäst. Han driver även en välbesökt fiskeblogg härifrån.

– Just nu har jag börjat lägga en del tid i Vålån, ett väldigt utmanande vatten med kristallklart vatten och extremt skygg fisk. Där måste man gå och leta upp fisk att kasta på, annars skrämmer man dem om man fiskar blint, säger Stig Torniainen.

 Lokale fiskeprofilen och fiskebloggaren Stig Torniainen lägger ut ett kast i Storån. Han har fiskat i Åretrakten sedan 1993.
Lokale fiskeprofilen och fiskebloggaren Stig Torniainen lägger ut ett kast i Storån. Han har fiskat i Åretrakten sedan 1993.

Spår av engelsmännen

Fisket i denna region har historiskt sett hämtat mycket inspiration från engelsmännen som gärna sökte sig både till Norge och till Jämtland i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet för att utöva sporten flugfiske.

Spåren syns fortfarande än idag. Här och där står jakt- och fiskevillor som byggdes upp på den tiden, till exempel ”Engelska villan” mellan Bodsjön och Tännsjön.

Engelsmännen fiskade helst sommartid med avbrott för ”teatime” på eftermiddagarna och aldrig efter mörkrets inbrott. Det ansågs inte civiliserat. Men Stig kör svenskt och testar gärna dygnets alla timmar och har tagit fisk årets samtliga månader.

Den största öringen, på 3,6 kilo, lyckades han faktiskt fånga en novemberdag i ett strömvatten. Annars är de bästa perioderna, enligt Stig, juni och augusti.

Läs också: Förslaget: Förbjud gäddfisket

Åre populärt för fiskeintresserade

Åretrakten har blivit ett allt mer populärt område för besökande fiskeintresserade. Det vittnar bland annat den ”kroktavla”, som hänger på Åre vårdmottagning, om. Där sitter alla de fiskekrokar som läkarna plockat bort från patienter de senaste åren.

Men trots populariteten vet Stig hur man hittar de lite undangömda platserna.

– På vissa av de mest kända ställena kan fisketrycket stundtals vara högt, som i Gevsjöströmmen, Brattlandsforsen och Tegefors. Men går man bara några hundra meter upp- eller nedströms från parkering och vindskydd så kan man ha fiskeställena helt för sig själv.

Vad är det bästa med fisket i Åretrakten?

Det är flera saker, tycker jag. Dels att Indalsälven är en oreglerad älv ovanför Mörsil, du fiskar på vild fisk i vacker, fjällnära miljö, säger Stig Torniainen.

– Men också lättillgängligheten. Många vatten når du enkelt med bil och de är lättfiskade. Jag har själv bara fem minuter med bil ner till närmaste öringström i Indalsälven. Det är ju ganska lyxigt.

Läs också: Kungen vill ha mer fisketurism på landsbygden

Tre tips för Årefisket

– Långedrag från båt. Agna kroken med mask eller maggots.

– Spinnare eller små flytwobblers i strömmarna, som sjunker när du vevar och flyter upp mot ytan när du håller spöet still.

– Bra flugor är klassiska våtflugor och streamers som imiterar småfisk. Om det kläcker stora dagsländor (ofta runt midsommar eller strax efter) så försök hitta en imitation i asken som liknar den äkta insekten.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen