Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 21 januari 2019

Så väljer du jakthund – olika raser

Funderar du på att skaffa en jakthund? Börja här. Här får du grundläggande råd som hjälper dig välja hunden som både blir familjens bästa vän och en god jaktkamrat.

 Välj rätt jakthund och du får en fin vän, både hemma och i skogen. Här listar vi olika jakthundsraser!
Välj rätt jakthund och du får en fin vän, både hemma och i skogen. Här listar vi olika jakthundsraser! FOTO: Roland Pahkala/Per Elvin

Delad glädje är dubbel glädje! Att jaga tillsammans med hund gör jakten så otroligt mycket roligare. En bra jakthund ökar inte bara skottchansen, den bjuder oftast på en bra och oförglömlig jaktdag oavsett om något djur blir fällt eller ej.

Att skaffa en trogen jaktkompis, vilket hunden verkligen är, innebär även att du får en kompis årets alla dagar. En kompis som behöver dig och din omsorg för att må och ha det bra.

Kräver tid och kärlek

Även om vissa raser och individer kräver mindre dressyr så måste du vara inställd på att det är mycket jobb med att ha hund. Den grundläggande dressyren där du ska skapa en god kontakt med din hund kräver sitt. En kontakt som ska göra att du utan problem ska kunna kalla in den – även under pågående jakt.

Det är viktigt att du tänker på att jaktdagarna faktiskt är färre än övriga dagar på året och hunden kräver sin tid året om.

Familjevänlig jakthund

 Även icke utpräglade jaktraser kan ha medfödda talanger. Här en schäfer som är en duktig gåsapportör.
Även icke utpräglade jaktraser kan ha medfödda talanger. Här en schäfer som är en duktig gåsapportör. FOTO: AnnaKarin Spjuth

De flesta hundar trivs och vill vara en del av flocken/familjen och bor gärna i hemmet. Vill du ha en till familjemedlem kommer den att kräva en hel del tid och arbete men också ge er mycket kärlek och glädje – inte minst i skogen.

Är du beredd att lägga ner den tiden, då är det bara att börja välja vilken hund ni vill ha.

Läs också: Hund i bil – reglerna som gäller

Välja jakthund – hitta rätt ras

 Tillsammans med hunden är du aldrig ensam och jakten blir dessutom mycket roligare.
Tillsammans med hunden är du aldrig ensam och jakten blir dessutom mycket roligare. FOTO: Per Elvin

Den första frågan du ska ställa dig är: Vilken jakt vill jag och kan jag bedriva? Det finns flera olika typer av jakthundar och bland dessa en mängd olika raser. Alla raser har olika förutsättningar och kräver olika mycket.

Här kommer några olika typer samt raser som kan ge en bra vägledning i ditt val av hund.

Jakthundsraser

 Gråhundstiken Kira är en ställande hund, vanlig vid älgjakt.
Gråhundstiken Kira är en ställande hund, vanlig vid älgjakt. FOTO: Roland Pahkala

Ställande hundar

Under älgjakten känns det som om hela Sverige står still, då går nästan alla jägarna man ur huse för att vara med. Är det denna typ av jakt som du mest kommer att ägna dig åt så tillhör du förmodligen ett jaktlag. Som hundförare är man oftast mer än välkommen om man har en duktig hund. Till den här typen av jakt används ställande hundar, dessa hundar används ofta även vid jakt på vildsvin. Bland de populära och väletablerade raserna hittar man här bland annat jämt- och gråhundar.

Stående fågelhundar

 Strävhårig vorsteh som just lyckats med sitt jobb som stående fågelhund.
Strävhårig vorsteh som just lyckats med sitt jobb som stående fågelhund. FOTO: Per Elvin

Står fågeljakten dig varmt om hjärtat, då främst hönsfågel som till exempel fasan, ripa och orre? Har du tillgång till stora fält eller fjällområden? Då kan en stående fågelhund vara aktuell. Bland de vanligaste hundarna här hittar man engelsk- och irländsk setter, pointer, vorsteh, weimaraner och münsterländer.

Skällande fågelhundar

 Finnspetsen Zorro är en skällande fågelhund. Här skäller han lite extra efter lyckad tjäderjakt.
Finnspetsen Zorro är en skällande fågelhund. Här skäller han lite extra efter lyckad tjäderjakt. FOTO: Henric Lindh

Är det i skogen du vill vara och hägrar en god middagsgryta bestående av orre eller tjäder, då faller sig valet lätt – då är det en norrbottensspets eller finskspets du ska ha. Dessa hundar har en otrolig förmåga att finna fågel, både på marken och då få dem att träa (flyga upp i ett träd) men även de som redan sitter i träd.

Apporterande fågelhundar

 Engelsk cockerspaniel är en bra apportör både på land och i vattnet.
Engelsk cockerspaniel är en bra apportör både på land och i vattnet. FOTO: AnnaKarin Spjuth

Vistas du i kust- eller sjönära områden kanske det är and- eller gåsjakt som blir mest intressant. Här är en pålitlig apportör guld värd. Bland de bästa apportörerna hittar vi olika sorters retriever men även spanieln är en bra apportör.

Drivande hundar

 En drivande stövare är ett givet val för många räv- och harjägare.
En drivande stövare är ett givet val för många räv- och harjägare. FOTO: AnnaKarin Spjuth

Om du vill ägna dig åt jakt på småvilt, till exempel hare och räv, eller jagar du helst rådjur eller hjort så kan en drivande hund komma väl till pass. De drivande hundarna delas dessutom i kort- och långbenta samt kortdrivande hundar. Här hittar du bland annat tax, stövare och wachtel.

Grythundar

 Taxen är en grythund.
Taxen är en grythund. FOTO: Istock

Tax och olika sorters terrier är oftast väl lämpade för grytjakt. Här består villebrådet framförallt av räv och grävling. Tanken med grytjakt är att hunden ska jaga ut viltet ut grytet alternativt markera var i grytet djuret befinner sig så att jägaren kan gräva sig in.

Eftersökshundar

 En bra eftersökshund är guld värd.
En bra eftersökshund är guld värd. FOTO: Per Elvin

En otroligt viktig komponent i jakten är eftersökshunden. Enligt jaktförordningen så ska en eftersökshund finnas tillgänglig inom två timmar vid jakt på klövvilt och stora rovdjur. Det finns särskilda raser som är utpräglat duktiga inom detta område men det finns även många raser som med träning kan klara uppgiften på ett lysande sätt.

Läs också: Vill du leva längre? Skaffa jakthund!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen