Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 7 augusti 2018

Värmen påverkar jakten: ”Olämpligt stöta viltet nu”

Sommarens hetta har försvagat viltet. Jägareförbundet uppmanar till att vara ”extra försiktig med uttaget” i den kommande bockjakten.

 Den 16 augusti börjar jakten på råbock. Det finns skäl att ta extra hänsyn efter sommarens plågsamma värme.
Den 16 augusti börjar jakten på råbock. Det finns skäl att ta extra hänsyn efter sommarens plågsamma värme. FOTO: kenneth johansson

Svenska Jägareförbundet skriver på sin webbsida att många jägare undrar om värmen och torkan kan påverka smyg- och vaktjakten på råbock, som börjar den 16 augusti.

Jägareförbundets forskningsansvarige Fredrik Widemo ger råd till de som är bekymrade:

– Var observant på väderförhållandena och lite extra försiktig med uttaget.

Läs också: Djuren drabbas av bränderna

I sämre kondition

Han säger också på Jägareförbundets webbsida att om värmen fortsätter ”kan man fundera över hur stor den naturliga dödligheten kommer vara”.

– Att stöta viltet från de skuggiga och förhoppningsvis fuktiga miljöer de tagit sin tillflykt till känns olämpligt som det är just nu. Även om vi börjar få regn och lägre temperaturer så kommer bockarna troligen vara i litet sämre kondition än vanligt, vilket påverkar köttkvaliteten.

– Sammantaget är det nog klokt att vara observant på de lokala förhållandena, och vara litet extra försiktig med uttaget, säger Fredrik Widemo.

Läs också: Så klarar sig naturen i hettan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen