Viltförvaltningen ska bli mer gränslös
Ett stort samarbetsprojekt mellan Norge och Sverige går ut på att undersöka konflikter mellan olika intressen i vilt- och jaktfrågor.
Projektet har det norskklingande namnet Grensevilt och genomförs av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och norska INN, Högskolen i Innlandet. I fokus är bland annat konflikten mellan jägare och varg i gränsen mellan Norge och Sverige.
– Det kan väl knappast ha undgått någon att det finns en konflikt mellan jägare och varg, att jägarna upplever att vargen tar lite för stor plats och begränsar möjligheterna till jakt på olika sätt, säger vargforskaren Håkan Sand vid Sveriges lantbruksuniversitet, en av forskarna, till Sveriges Radio.
EU skjuter via den regionala fonden Interreg Sverige-Norge till 20 miljoner kronor till projektet, som ska pågår i tre år.
Läs också: Antalet viltolyckor nådde rekordnivåer 2017
Flera olika konflikter
Konflikter finns bland annat mellan svenska och norska myndigheters klassning av fasta rovdjursstammar som en del av regionens naturarv, samtidigt som skogsbruk och jakt har ett stort ekonomiskt värde. Exempelvis så utgör en stor rovdjursstam en konkurrent om jaktbart vilt, medan älgstammen orsakar kostsamma betesskador.
Bygger upp nätverk
Idag är samordningen av förvaltningen över gränsen ytterst begränsad, trots att frågorna kring förvaltning är gränsöverskridande. Ambitionen är nu att bygga upp nätverk som avser både forskning och viltförvaltning i Norge och Sverige. Till en början ska sändare sättas på bland annat vargar, järvar och älgar.
– Jag kan tänka mig att det kommer trilla in resultat från och med 2019, säger Håkan Sand, till Sveriges Radio.
Läs också: Flera vargar fällda under jaktens första dag