Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 8 januari 2018

Viltförvaltningen ska bli mer gränslös

Ett stort samarbetsprojekt mellan Norge och Sverige går ut på att undersöka konflikter mellan olika intressen i vilt- och jaktfrågor.

FOTO: Istock

Projektet har det norskklingande namnet Grensevilt och genomförs av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och norska INN, Högskolen i Innlandet. I fokus är bland annat konflikten mellan jägare och varg i gränsen mellan Norge och Sverige.

– Det kan väl knappast ha undgått någon att det finns en konflikt mellan jägare och varg, att jägarna upplever att vargen tar lite för stor plats och begränsar möjligheterna till jakt på olika sätt, säger vargforskaren Håkan Sand vid Sveriges lantbruksuniversitet, en av forskarna, till Sveriges Radio.

EU skjuter via den regionala fonden Interreg Sverige-Norge till 20 miljoner kronor till projektet, som ska pågår i tre år.

Läs också: Antalet viltolyckor nådde rekordnivåer 2017

Flera olika konflikter

Konflikter finns bland annat mellan svenska och norska myndigheters klassning av fasta rovdjursstammar som en del av regionens naturarv, samtidigt som skogsbruk och jakt har ett stort ekonomiskt värde. Exempelvis så utgör en stor rovdjursstam en konkurrent om jaktbart vilt, medan älgstammen orsakar kostsamma betesskador.

Bygger upp nätverk

Idag är samordningen av förvaltningen över gränsen ytterst begränsad, trots att frågorna kring förvaltning är gränsöverskridande. Ambitionen är nu att bygga upp nätverk som avser både forskning och viltförvaltning i Norge och Sverige. Till en början ska sändare sättas på bland annat vargar, järvar och älgar.

– Jag kan tänka mig att det kommer trilla in resultat från och med 2019, säger Håkan Sand, till Sveriges Radio.

Läs också: Flera vargar fällda under jaktens första dag

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen