Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & Fiske 13 november 2017

Sagoälgen ser rött – ska skyddsjagas

En vit älgtjur i värmländska Gunnarskog, som nått världsberömmelse, har börjat bete sig så aggressivt att den snart kan ha sett sina sista dagar.

Polisen har nyligen fattat polisbeslut om skyddsjakt sedan den vita sagoälgen blivit för närgången och aggressiv, skriver Svensk Jakt.

Älgen blev världsberömd när den fotograferades simmande över ett vattendrag av Edas kommunalråd Hans Nilsson under sensommaren.

Läs också: Magiskt vacker! Se den vita älgen ta ett dopp

Kritiserar fotograferandet

I hans efterföljd har fotografer strömmat till Gunnarskog i jakt på den perfekta bilden, något som har kritiserats av naturfotografen Ingemar Pettersson.

– Jag skäms. Alla vill ta den där naturbilden och en liten del av alla fotografer tar genvägen till drömbilden genom rena övergrepp, säger Ingemar Pettersson, till Svensk Jakt.

Själv har han också följt älgen, men på avstånd och med teleobjektiv. Han har dessutom avstått från att fotografera älgen sedan i augusti. Till tidningen berättar han hur han vid ett tillfälle sett ett tjugotal fotografer samtidigt omringa älgen, men också att människor har gjort försök att mata den vilda älgen.

Läs också: Viltolyckorna ökar rekordartat – även i år

Har blivit aggressiv

Skyddsjakten motiveras av att älgen har blivit aggressiv och att den i sin framfart vid ett tillfälle har krockat med en kvinna på hundpromenad.

Då försöken att skrämma bort älgen inte har lyckats, så har följden blivit att äldre människor känt sig hotade och isolerade, uppger Christer Lööf, polischef i Arvika.

– Det kan uppstå situationer där tjuren känner sig hotad och gör utfall, säger han till Svensk Jakt.

Den omfattande fotograferingen har även lett till en film om älgen som inom några veckor ska premiärvisas i flera länder.

Läs också: Nyfödda älgkalven räddades av fiskare

Kommunalråd vill rädda

Kommunalrådet Hans Nilsson säger efter avslöjandet om beslutet om skyddsjakt att han vill rädda älgen.

– Jag kan tänka mig att åka dit och agera mänsklig sköld så att den inte kan skjutas, säger han till Sveriges Radio P4 Värmland.

Utöver det har minst ett jaktlag deklarerat sin vägran att medverka till att älgen skjuts, uppger TT.

Läs också: Jägare kritiska: ”Vi vill faktiskt vara med och påverka”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen