Jättefästing hittad i Sverige
Tre exemplar av en sydlig fästing har dykt upp i Sverige. Den sitter inte och väntar, utan jagar själv upp djuret eller människan den vill suga blod av.
På tre ställen har i sommar fästingar av släktet Hyalomma påträffats i Sverige. Intressant är att fästingarna var i utvecklat, vuxet, stadium och att värddjuret inte haft utlandskontakt. Detta har inte upptäckts i Sverige tidigare.
Fyndplatserna är Nyköping, Landskrona samt Koppom i Värmland och i samtliga fall har fästingen hittats på häst, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) på sin hemsida.
Ovanlig norr om Alperna
– De tre fynden av vuxna Hyalommafästingar är unika i Sverige. En förklaring kan vara att sommaren har varit lång, varm och torr vilket kan ha möjliggjort för dessa fästingar att utvecklas från nymf till vuxna, vilket normalt inte sker norr om Alperna, säger Giulio Grandi, forskare vid SVA och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i ett pressmeddelande.
Dessa fästingar är betydligt större än de vi har i Sverige sedan förut. En annan skillnad är att de letar upp sina värddjur.
Läs också: Så undviker du borrelia
Liftar med fåglar
– De är större, aktivare och snabbare. De jagar sina offer och väntar inte på att man kommer förbi. När de är blodfyllda kan de bli två centimeter stora, säger Giulio Grandi till SVT.se.
En av fästingarna har analyserats av SVA och visat sig vara av arten Hyalomma marginatum, som också kallas flyttfågelfästing. Fästingarna kan alltså ha kommit till Sverige med flyttfåglar på väg norrut.
Hyalommafästingar hör hemma i Asien, Afrika och södra delarna av Europa och Grandi tror inte att de kan övervintra här.
– Vintern här är ju rätt lång och arten har inte kunnat etablera sig norr om Alperna, säger han till SVT.se.
På djur i första hand
Han säger också att man inte behöver oroa sig ute i naturen mer än man gör i dag gällande vanliga fästingar.
– Om de inte hittar ett större djur så kan de ge sig på människor, men inte i första valet, och eftersom de är så stora så märker man om de attackerar.
Hyalommafästingar har varit bärare av blödarfeber i andra områden där den hittats, men Grandi har lugnande besked:
– Vid de enstaka fall av fästingen som rapporterats i norra Europa har man inte sett tecken på blödarvirus, och det finns inte i Sverige.
Skicka in fästingar
SVA har fått kännedom om de tre fästingarna genom den insamling som man efterlyst, och SVA är fortsatt angeläget om att få in fler fästingar från allmänheten.
Den ordinarie insamlingen av fästingar framför allt norr om Dalälven pågår fram till 31 oktober. Det gäller fästingar som hittas på människor och djur, och det gäller båda vilda djur och tamdjur. Se Sva.se för mer information.
Läs också: Så tar du bort en fästing
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.