Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 28 juni 2017

Jättelika tonfiskar åter i svenska vatten

Tonfiskar på flera hundra kilo var förr vanliga på Västkusten. Nu tycks de vara på väg tillbaka och ett spännande projekt ska ta reda på varför.

FOTO: IBL

I höstas siktades stora stim av blåfenad tonfisk utanför Bohuslän. Häpna sportfiskare såg hundratals tonfiskar jaga småsill i ytvattnet, och de största bedömdes väga över 200 kilo!

Fram till 1960-talet var blåfenad tonfisk faktiskt ganska vanlig vid Västkusten och ända nere i Öresund. Åren efter andra världskriget var Öresund rent av en av världens hetaste platser för sportfiske efter denna jättefisk.

Försvann

På webbplatsen sportfiskarna.se står att läsa att storleksrekordet är från 1950 då dansken Knud Kyvsgaard fångade en bjässe på 372 kilo.

Kommersiellt fångades i Sverige som mest 2 000 ton år 1942, men sedan 1960-talet är blåfenad tonfisk så gott som försvunnen. Idag är den fredad i svenska vatten från all typ av fiske. Även i andra länder har restriktioner införts, vilket gett en viss återhämtning.

Fångas med spö

I sommar och höst ska 20 blåfenade tonfiskar fångas i svenska och danska vatten, och märkas med sändare, i ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Sportfiskarna.

Detta ska ge kunskap om varför tonfisken återvänt till nordöstra Atlanten och ända in till den svenska kusten. Förhoppningen är att sill- och makrilljagande tonfisk åter ska bli en vanlig syn utanför Västkusten.

Och hur de 20 tonfiskarna ska fångas? Med spö förstås! Snacka om spännande fiske!

Läs också: Skånes tuffa kvinnliga yrkesfiskare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen