Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 december 2019

Därför sjunger isen om vintern – lyssna på Jonna Jintons inspelning

Har du hört isen sjunga en vinternatt? När bloggaren Jonna Jinton förklarat det vackra fenomenet i sin film sprids den snabbt över världen.

 Bloggaren Jonna Jinton berättar om varför isen sjunger.
Bloggaren Jonna Jinton berättar om varför isen sjunger. FOTO: Jonna Jinton

Ljudet är fascinerande mystiskt, som en underjordisk åska eller en mytisk valsång. När den svenska bloggaren Jonna Jinton förklarar fenomenet på sin Youtube-kanal strömmar kommentarerna in från hela världen.

– Det här är mitt absoluta favoritljud som fascinerat mig i många år men jag hade aldrig hört om det innan jag flyttade hit till den här ensliga platsen vid sjön, berättar Jonna i filmen.

Läs också: Så sköter du en azalea

Snabba sprickor

Man brukar säga att isen låter för att det bildas spänningar i isen men när Jonna förklarar blir det tydligt på riktigt.

– När isen blir tjockare skapas spänningar som stiger ända tills isen spricker. Och när sprickorna färdas snabbt över isen skapas starka vibrationer och ljud som kan höras många mil.

Spänningarna skapas också på våren, när isen tunnas ut och fryser på igen under kalla nätter.

De som är nyfikna kan frossa i isens sång på nätet. Jonna har spelat in hela två timmar av det ljungande isljudet och lagt ut på sin Youtube-kanal.

Läs också: Har du fått kliande bett mitt i vintern? Här är förklaringen!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen