Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 september 2016

Kändisar tävlar i fågelskådning – SVT försökte hålla programmet hemligt

Vilken kändis är bäst på fåglar? I början av nästa år får sju kända svenskar tävla mot varandra i SVT:s nya serie. Alla har en riktigt vass ornitolog till hjälp.

Fågelskådning har uppenbarligen blivit av med sin tidigare nördstämpel. Allt fler ägnar sig åt denna naturhobby och nu tar den även klivet in i underhållningsbranschen.

I februari 2017 får serien Det stora fågeläventyret premiär i SVT. Sju så kallade kändisar ska tävla i fågelskådning. Var och en bildar par med en riktigt kunnig ornitolog och sedan tävlar paren mot varandra på vackra och fågelrika platser runt om i Sverige.

SVT försökte hålla programmet hemligt så länge som möjligt, men i augusti råkade en semestrande fågelskådare hamna rakt på en inspelningsplats vid Njupeskär i norra Dalarna och hemligheten började läcka ut. Land misstänker för övrigt att man vid Njupeskär spanade efter de sällsynta jaktfalkar som häckat där de senaste åren.

Enligt webbsidan natursidan.se har även den fågelrika Råstasjön i Solna, nära Stockholm, varit en av inspelningsplatserna.

Martina Haag, Bathina Philipson, Anders Bagge, Daniel Norberg, Armand Krajnc, Vanessa Falk och Henrik Kruusval är de som sätts på prov i tävlingen. I den åtta veckor långa programserien slås par efter par ut, tills de tre sista paren får åka till Peru för att göra upp om segern.

Peru har cirka 1 800 fågelarter, så där finns chans till en lång krysslista. I Sverige har drygt 500 arter observerats, varav cirka 250 arter häckar här regelbundet.

Programledare är Martin Emtenäs, tidigare i Mitt i naturen, och domare är fågelskådaren Gigi Sahlstrand.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen