Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 juli 2019

Kattdramat i fågelholken

En katt mot sex fågelungar. Dessutom är allt fångat på film av Håkan Gustavsson. Här kan du se den dramatiska kampen.

38-årige Håkan Gustavsson är från Örnsköldsvik men bor en hel del under sommaren i sin stuga utanför Nordmaling i Västerbotten. Det var också där som han fångade grannens katt Elvis fågeljakt på film.

– Jag har kameror vid stugan. Jag såg fågelfilmer på Youtube, blev intresserad och ville göra egna filmer, säger han.

Läs också: Rovfåglar i Sverige – så känner du igen dem

Ungarna skulle lämna sitt bo

Filmen är inspelad i slutet av juni, samma dag som rödstjärtsungarna skulle lämna sitt bo. Den dagen hade Gustavsson som tur var kamerorna igång.

– Jag ville ha kameror både inne i holken och utanför, de flesta har bara inne i holken. Kamerorna är kopplade till en hårddisk och då kan jag filma under lång tid när det är dags för kläckning eller när de ska lämna boet. Man kan lugnt säga att katten blev en bonus och jag var inte där då. Jag såg det först när jag skulle redigera filmen, säger han.

Läs också: Oväntade knepet mot fästingar – nylonstrumpor

Tassarna långt in i holken

På filmen kan man se ur katten Elvis gång på gång försöker komma åt de sex fågelungarna inne i holken. Med sina tassar når han långt in i holken men de uppskrämda fågelungarna klarar sig faktiskt.

– Katten höll på i en kvart ungefär, jag har klippt ner tiden på filmen. Han kom tillbaka flera gånger men till slut gav han upp. Under tiden var fågelmamman där och försökte störa katten.

Senare samma dag finns också filmat när de flyger ut ur holken för första gången.

– De flög i väg bara några timmar efter att katten hade varit där, allt hände samma dag, säger Håkan.

Specialkamera i fågelholken

Han jobbar som processoperatör och har ett skiftarbete vilket gör att han ganska ofta kan vara i sin stuga. Där har fågelintresset tagit fart ordentligt. Inne i holken har han installerat en specialkamera som ska klara av att skapa skärpa på nära håll.

 Håkan Gustavsson upptäckte katten Elvis äventyr när han skulle redigera sin fågelfilm.
Håkan Gustavsson upptäckte katten Elvis äventyr när han skulle redigera sin fågelfilm. FOTO: Privat

– Jag ville ha två kameror och den här gången gjorde det ju att jag kunde fånga allt från två vinklar. Det var skönt att det också gick bra till slut, säger Håkan Gustavsson.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen