Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 5 mars 2018

Kattfot - så får du den att frodas

Kattfoten lever farligt. Vill du rädda den är nyckeln magra jordar, sand och solsken.

 Kattfoten där den trivs som bäst. På mager mark och utan konkurrens. Foto: IBL.
Kattfoten där den trivs som bäst. På mager mark och utan konkurrens. Foto: IBL. FOTO: Mats Wilhelm / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

Den är älskad men samtidigt sällsynt. Sitt namn har kattfoten fått eftersom den ser ut precis så, som en liten kattunges rosa trampdynor.

Forna tiders bönder hade ett kluvet förhållande till kattfoten. Å ena sidan fungerade blommorna som eterneller som plockades och bands till kransar som kunde hålla ondska borta från huset. Å andra sidan ansågs blomman vara en ogudaktig planta som hade fräckheten att vända upp tassarnas undersidor mot guds himmel.

Läs också: Höskallra – blomman som kallar till skörd

I dag är kattfoten är en av de gamla ängsväxter som har allra svårast att klara sig. Den är extremt känslig för konkurrens och trivs därför på välbetade ängar, sandiga backar och vägkanter.

 Visst syns det varför kattfoten heter som den gör. Foto: IBL
Visst syns det varför kattfoten heter som den gör. Foto: IBL FOTO: Mark Taylor

Om du har ett bestånd och vill vårda det finns det mycket du kan göra. Slå magra ängar och kratta bort höet så att inte kattfoten konkurreras ut av högväxande plantor som växer till när det finns gott om näring.

Förr i tiden frodades ofta kattfoten särskilt bra på riktigt hårt betade ängar där boskapens hårda klövar rev upp kala fläckar i markytan. Om du vill härma kan tillväxten gynnas av att klippa ytan med slåtterbalk eller gräsklippare på riktigt låg nivå, så att det fräser lite i grässvålen.

Se också till att inte täcka soliga grus- och sandbackar med jord. Den torktåliga kattfoten trivs i gruset.

Läs också: Därför heter flyghavren flyghavre

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen