Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 29 mars 2017

Klia, klia, klia – så bekämpar du det mest ovälkomna vårtecknet!

Lagom till påsk brukar de dyka upp – som verkligt objudna snyltgäster. Men här är 3 tips för att bekämpa dem!

Fagelloppa
Lagom till påsk brukar de otrevliga besökarna göra sig påminda.

När snön börjar smälta och många ger sig ut trädgården för att njuta av vårsolen kan det bli en obehaglig överraskning. Stora röda bett som kliar infernaliskt och gärna sitter tre-fyra i rad.

Finns i ouppvärmda sommarstugor

Då är det med största sannolikhet den 2-3 millimeter stora och brunsvarta fågelloppan Ceratophyllus gallinae, som slagit till.

Till exempel genom att de har fått vittring på dig ute i trädgården, när du värmer upp sommarstugan efter vintern eller att de följt med katten (eller även hunden) hem.

Tål inte inomhusklimatet

Tur i oturen är att de inte kan föröka sig utan sina verkliga värddjur, fåglarna. Dessutom tål de inte den varma inomhusluften utan torkar ut och dör inom 2-3 veckor.

Biter kring midjan och på benen

På dig tar de bara några bett sedan dör de. Men det kan vara nog så besvärligt för ofta kryper de upp genom byxbenen och biter på benen eller kring midjan. Men deras larver, som skyr ljuset, kan finnas kvar i skrymslen och vrå, så det är kanske säkrast att bekämpa dem ändå.

Kan vara kattloppor eller vägglöss

Fagelloppa
Otrevlig besökare på våren – fågelloppan!

Och skulle du fortsätta få bett i flera veckor, kan det vara andra loppor. Till exempel kattloppor om du har katt, vilket behöver behandlas med antiloppmedel om säljs på apoteket. Är det vägglöss måste en saneringsfirma anlitas.

3 sätt att tackla fågellopporna

 1. Skaka bort dem

Om du blivit biten av fågelloppor – byt kläder (skaka av dem utomhus först) och duscha helst innan du går till sängs. Annars kan lopporna följa med i sängen. Skulle det hända skaka sängkläderna (utomhus) för att bli av med dem. Byt och tvätta sängläderna sen.

2. Dammsug och rengör

Även om fågelloppan inte klarar mer än 2-3 veckor inomhus är det skönt att bli av med dem tidigare. Dammsug ordentligt kring lister och kattens sovplats (och släng dammsugarpåsen). Sedan tvätta med såpa och kanske även en bortstötande doftolja, som lavendel-  eller rödcederträolja.

3. Behandla husdjuren

Under början av våren kan katter och hundar dra in nya fågelloppor flera gånger utifrån. Tvätta pälsen med lus- och loppschampo och behandla sedan med förebyggande antiloppmedel från apoteket, eller antilopphalsband.  otograf: Lennart Falk.

Källor: Medibas och Anticimex.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen