Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 5 december 2023

Kloka lapphunden Saiva räddade matte Anne-Christinas liv

Holmsveden

När Anne-Christina Ström halkade och bröt höften ute i kylan trodde hon att hon skulle dö. Men hennes kloka, gamla lapphund fann på råd.

 Matte Anne-Christine Ström känner enorm tacksamhet mot sin kloka gamla lapphund.
Matte Anne-Christine Ström känner enorm tacksamhet mot sin kloka gamla lapphund. FOTO: Yvonne Ekholm

Det var i mars förra året som Anne-Christina Ström skulle ut till vedboden och hämta in lite ved. Hennes hus ligger lite avsides utanför Holmsveden i Hälsingland. Eftersom bara skulle göra en snabb avstickare till vedboden slängde hon bara på sig en jacka och kilade ut, utan vantar, mössa – och mobil,

Men så slant hon på en isfläck och föll så olyckligt att hon bröt höften och blev liggande på marken i minusgradig kyla, oförmögen att resa sig upp.

Hon försökte skrika efter hjälp, men kände inte mycket hopp om att någon skulle höra henne. Hon blev allt mer nedkyld och medtagen och hade nästan börjat förlika sig med att hon inte skulle överleva.

– När jag ligger där så tänker jag, ska det verkligen sluta så här, berättar Anne-Christina för Söderhamns-Kuriren.

Då hade hon inte räknat med sin äldsta hund, den 11-åriga finska lapphunden Saiva.

Sprang i väg ensam

 Den 11-åriga lapphundstiken Saiva är både klok och lojal.
Den 11-åriga lapphundstiken Saiva är både klok och lojal. FOTO: Yvonne Ekholm

Hon gjorde något som hennes matte inte hade kunnat tänka sig. Hunden som annars aldrig lämnar tomtgränsen på egen hand sprang de två kilometrarna bort till den närmaste grannen.

När grannen upptäckte Saiva ute på sin tomt tyckte hon att det var konstigt att hunden kom ensam och försökte ringa Anne-Christina. När ingen svarade i telefonen, bestämde hon sig för att åka över för att se om något hade hänt.

Där fann hon Anne-Christine liggandes på marken, kraftigt nedkyld. När ambulansen kom var hennes kroppstemperatur 35 grader.

Läs också: Det gör katten när du inte är hemma

 Räddare i nöden. Saiva räddade Anne-Christine när hon hade halkat, brutit höften och höll på att frysa ihjäl.
Räddare i nöden. Saiva räddade Anne-Christine när hon hade halkat, brutit höften och höll på att frysa ihjäl. FOTO: Yvonne Ekholm

Tack vare hunden Saivas kloka insats räddades hennes liv.

– Jag är henne evigt tacksam för mitt liv och jag är så tacksam för henne. Hon som aldrig går någonstans annars, hon måste ha legat och funderat, känt att hon måste göra något. Hon är pigg men hon är ju gammal, så att hon tog sig hela vägen – det är otroligt, säger Anne-Christina Ström.

Nyligen tilldelades lapphunden Saiva utmärkelsen Årets bragdhund 2023, av Svenska Kennelklubben och Agria Djurförsäkringar för att hon ”visat mod och rådighet”.

Utmärkelsen har delats ut sedan 1989 och går till familjehundar, ej utbildade tjänstehundar, som gör en hjälteinsats.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen