Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 1 mars 2018

Kolla in Närsjö gårds grymt gulliga & ulliga grisar

Erica Buskas Åhrlins grisar är inte bara välmående och gulliga. De ger grymt bra kött också. Kolla in ullgrisarna på Närsjö gård.

 Blixten (till höger), en av gårdens två mangalizagaltar. Den uppvaktande damen till vänster är en ung linderödssugga.
Blixten (till höger), en av gårdens två mangalizagaltar. Den uppvaktande damen till vänster är en ung linderödssugga. FOTO: Lotta Silfverbrand

Erica Buskas Åhrlin är nöjd med året som gått. Bland annat för sina stora framgångar på tävlingsfronten. Ja, man tävlar faktiskt i kött och priserna är oerhört prestigefyllda.

Mathias Dahlgren beställde gris

Den senaste triumfen var ett tredjepris i Gastronomiskt Matverk Sörmland. Det fick hon för en lufttorkade fläskkarré som hon utvecklat i samarbete med Gnesta charkskola.

– Det känns jätteroligt eftersom det är vår första egna produkt, säger hon.

 Erica har personliga förhållanden till var och en av grisarna på gården. Det här är Blixten, en av gårdens två mangalizagaltar. Rasen som kommer från Ungern kallas också för ullgris.
Erica har personliga förhållanden till var och en av grisarna på gården. Det här är Blixten, en av gårdens två mangalizagaltar. Rasen som kommer från Ungern kallas också för ullgris. FOTO: Lotta Silfverbrand

En annan framgång är att hon levererade en halv gris till Grand Hotel i Stockholm häromdagen, på beställning av stjärnkocken Mathias Dahlgren.

– Det var spännande. Jag fick en rundvandring i deras fina kök, säger hon.

Läs också: Här är Sveriges nya älsklingsfår

Den aktuella grisen var en gylta (ung sugga) av samma fyrvägskorsning som den hon tilldelades utmärkelsen Exceptionell råvara för i höstas. Bakom succéköttet ligger raserna mangalitza/linderöd – duroc/svensk lantras.

Skär inte bort fettet på köttet

Erika förklarar att det är fettet som är nyckeln till en exceptionellt god gris.

– Jag vet att många är rädda för fett och skär bort det innan de steker, men det ska man inte göra. Det är i fettet smaken sitter. Vi brukar ha 4–5 cm fettkappa på vårt fläsk, säger hon.

Gården går att besöka

Erica berättar att gården, som hon driver tillsammans med sambon Oscar Wulff är öppen för besökare.

 Grisarna på Närsjö går ute året om. Är det kallt ute kryper de gärna ihop i halmen i sina hyddor.
Grisarna på Närsjö går ute året om. Är det kallt ute kryper de gärna ihop i halmen i sina hyddor. FOTO: Lotta Silfverbrand

– Det är så vi vill driva verksamheten. Öppet. Ett lantbruk kräver mycket mera jobb än många tror och vi vill att människor ska få ta del av hur just vår verksamhet fungerar. Vi visar gärna upp djuren och berättar om produktionen, om hur vi lever och jobbar, säger hon.

Bönder på Youtube

Men det är inte bara In Real Life, IRA, som Erica låter alla som vill ta del av livet på gården. Ny digital teknik har gjort den möjligheten ännu större. Sedan ett år tillbaka driver hon också videobloggen ”Dina bönder” på Youtube. Ett alldeles utmärkt sätt att berätta, för hur många som helst, tycker Erica, om det spännande livet på Närsjö gård.

FOTO: Lotta Silfverbrand
FOTO: Lotta Silfverbrand

Läs också: Se så gullig – lappgeten Melker är född!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen