Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 10 september 2019

Kom på ”ko-in” hos mjölkbonden Malin!

Kosläppet har blivit ett oerhört populärt arrangemang på vårkanten. Men nu är det dags för ”ko-in”! Mjölkbonden Malin Gustavsson i Ljungby kommun vill visa hur bra djuren har det inne i den moderna ladugården.

 Malin Gustavsson (till höger) och hennes anställda Josefin (till vänster) kommer att guida besökare i ladugården.
Malin Gustavsson (till höger) och hennes anställda Josefin (till vänster) kommer att guida besökare i ladugården. FOTO: Privat

Den 21 september kan den som är nyfiken på djurens liv inomhus komma på ”ko-in” hos mjölkbonden Malin Gustavsson på Östraby Skattegård i Ryssby, något som P4 Kronoberg var först med att rapportera om.

– Jag har lite dumma idéer ibland och jag hade tänkt på det här en tid. Men jag brinner för lantbruket, att upplysa om hur djuren har det och varför vi ska välja svenskt, säger Malin Gustavsson.

Bjuder in till besök

Tanken är att bjuda in allmänheten till guidade visningar i ladugården där besökarna får se hur allt fungerar.

– De kommer få se roboten, vilka tjocka madrasser korna har att ligga på, bb där kalvningen sker och hur de har det på dagiset. Det är få som har sett en modern lösdrift, säger Malin Gustavsson.

Läs också: Därför blir korna så spralliga på kosläppet

Trivs inomhus

Malin tror att många har fel bild av hur djuren har det inomhus.

– Många tror ju att de sitter fast och har det hemskt där inne. Kosläppet har gett bilden av att man spärrar in dem på vintern och så är de glada när de äntligen får komma ut på våren. Men de är lika glada över att gå in. Djuren får gå lösa och är så lugna, fler borde få se det.

Ingen anmälan krävs

Evenemanget har fått många positiva reaktioner. I dagsläget har ett 50-tal personer visat sitt intresse på Facebook, men ingen anmälan krävs.

– Vi hoppas att det blir lite lagom med folk. Det kommer finnas maskiner att sitta i, Skånemejerier sponsrar med chokladmjölk och så kommer man kunna köpa fika.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen