Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 10 december 2018

Kometen 46P/Wirtanen kan ses från jorden

Än så länge kan den bara upptäckas med teleskop. Men i december 2018 har du chansen att se den ovanliga kometen 46P/Wirtanen med blotta ögat – i Sverige!

 Kometen är än så länge bara synlig med teleskop.
Kometen är än så länge bara synlig med teleskop. FOTO: Martin Mobberley

Kometen 46P/Wirtanen är den starkast lysande kometen på stjärnhimlen just nu och färdas som allra närmast jorden i december 2018, rapporterar EarthSky.

Kometen tillhör Jupiters kometfamilj och har tidigare närmat sig jordens omloppsbana, men först nu befinner sig jorden på rätt sida för att hamna nära kometen.

 Jorden befinner sig nu på rätt sida i omloppsbanan för att tajma in när kometen passerar.
Jorden befinner sig nu på rätt sida i omloppsbanan för att tajma in när kometen passerar. FOTO: astro.vanbuitenen.nl

Forskare förutspår att kometen kommer bli så stark att den syns utan teleskop, även om diffusa objekt som kometer vanligtvis är svårare att se än stjärnor i samma storlek. En ljuskurva där astronomer mäter kometens utveckling visar att kometens ljusstyrka har ökat över tid och når sin topp i mitten av december.

Läs också: Jorden allt mer upplyst – försämrar människans hälsa

Då ser du kometen

Den 12 december är kometen som allra närmast vår sol och några dagar senare, den 16 december, når den sin närmaste punkt i förhållande till jorden. Enligt astronomer på University of Maryland kommer kometen att vara på det tionde närmaste avståndet en komet har varit i modern tid, skriver EarthSky.

– I år kommer kometen att passera jorden ovanligt nära, bara 30 gånger längre bort än månen. Därför finns det goda chanser att se den med blotta ögat, säger Simon Westerlund, rymdingenjör vid Esrange Space Center utanför Kiruna.

Läs också: Svensk studie: Så stör fullmånen din sömn

Svårfångat fenomen

För att se kometen behöver du befinna dig på en mörk plats.

– Bäst ser man den från en mörk plats utan ljusföroreningar. När man ser den ska man tänka på att kometer tros vara rester från när solsystemet skapades vilket gör dem väldigt intressanta för forskning. De består till största delen av is och sten, säger rymdingenjören Simon Westerlund.

Den karaktäristiska ”svansen” som en komet lämnar efter sig kommer inte att bli synlig från jordens perspektiv, utan 46P/Wirtanen ser ut som en starkt lysande stjärna. Hitta först Orions stjärnbild för att sedan fortsätta upp till Taurus och Plejaderna. Det är den placering som kometen väntas ha den 15 december. Med teleskop kan det bli möjligt att se ytterligare grupper av långsamma objekt i samma fält som kometen. De kan se ut som asteroider, men är faktiskt inget annat än satelliter, uppskickade från jorden.

Kometer är svårfångade fenomen och är oförutsägbara i sin natur. Fram till mitten av december kan kometen ändra hastighet eller ljusstyrka och därmed inte bli synlig för blotta ögat.

För den absoluta rymdnörden går kometen att följa live genom Virtual Telescope Projekt när kometen är som närmast jorden (12:e och 16:e december). Här finns mer information (obs: extern länk).

Läs också: Naturen botar stressjukdomar bättre än medicin

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen