Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 4 april 2019

Koppelkrav på hundar i naturreservat kan skärpas

Länsstyrelsen i Halland vill förbjuda att hundar springer fritt i samtliga naturreservat. Detta efter att betande djur har blivit bitna och jagats ut i vattnet.

 Hunden ska anligt lag vara kopplad i marker där det finns vilt. (Djuren på bilden har inget med attacken mot får i Halland att göra.)
Hunden ska anligt lag vara kopplad i marker där det finns vilt. (Djuren på bilden har inget med attacken mot får i Halland att göra.) FOTO: Istock

Det råder koppelkrav i de flesta naturreservat men vissa undantag och ren nonchalans har lett till att hundägare släpper sina hundar fria ändå, menar naturvårdshandläggare Mikael Stenström på länsstyrelsen i Halland.

– Vi ser förskräckande ofta att man släpper in sin hund fritt som om det vore en hundrastgård. Det är helt förkastligt, säger han till SVT Nyheter Halland.

Läs också: Sveriges första smärthund kan varna för smärtattacker

Vill skärpa koppelkravet

– Vi har haft otäcka fall där betesdjur blivit bitna eller utjagade i vattnet och drunknat när pälsen blivit för tung, fortsätter Mikael Stenström.

Från den 1 mars till 20 augusti är det enligt lagen om tillsyn över hundar och katter krav på att hålla djuren kopplade i marker där det finns vilt.

Länsstyrelsen i Halland föreslår att förbudet utökas.

Beslut kan fattas i sommar

Mikael Stenström menar att det ringer människor varje vecka och klagar på problemet med lösa hundar. Länsstyrelsen i Hallands förslag går ut på att utöka koppelkravet som finns i ungefär 140 reservat till ytterligare 23 stycken.

Förslaget har skickats ut på remiss och beslut kan komma att fattas i sommar.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen