Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 4 april 2019

Koppelkrav på hundar i naturreservat kan skärpas

Länsstyrelsen i Halland vill förbjuda att hundar springer fritt i samtliga naturreservat. Detta efter att betande djur har blivit bitna och jagats ut i vattnet.

 Hunden ska anligt lag vara kopplad i marker där det finns vilt. (Djuren på bilden har inget med attacken mot får i Halland att göra.)
Hunden ska anligt lag vara kopplad i marker där det finns vilt. (Djuren på bilden har inget med attacken mot får i Halland att göra.) FOTO: Istock

Det råder koppelkrav i de flesta naturreservat men vissa undantag och ren nonchalans har lett till att hundägare släpper sina hundar fria ändå, menar naturvårdshandläggare Mikael Stenström på länsstyrelsen i Halland.

– Vi ser förskräckande ofta att man släpper in sin hund fritt som om det vore en hundrastgård. Det är helt förkastligt, säger han till SVT Nyheter Halland.

Läs också: Sveriges första smärthund kan varna för smärtattacker

Vill skärpa koppelkravet

– Vi har haft otäcka fall där betesdjur blivit bitna eller utjagade i vattnet och drunknat när pälsen blivit för tung, fortsätter Mikael Stenström.

Från den 1 mars till 20 augusti är det enligt lagen om tillsyn över hundar och katter krav på att hålla djuren kopplade i marker där det finns vilt.

Länsstyrelsen i Halland föreslår att förbudet utökas.

Beslut kan fattas i sommar

Mikael Stenström menar att det ringer människor varje vecka och klagar på problemet med lösa hundar. Länsstyrelsen i Hallands förslag går ut på att utöka koppelkravet som finns i ungefär 140 reservat till ytterligare 23 stycken.

Förslaget har skickats ut på remiss och beslut kan komma att fattas i sommar.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen