Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 24 februari 2017

Koppla hunden – både för viltets och hundens skull

Snart är naturen full av rådjurskid, harpaltar och fågelungar. Från den 1 mars får du inte låta hunden springa lös i markerna.

FOTO: IBL

Nu kommer tiden när du måste ha extra koll på din hund. I lagen om tillsyn över hundar och katter, paragraf 16, står ordagrant:

Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.”

Naturvårdsverkets tolkning av denna lag är:

”I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.”

Kan tas av rovdjur

På Naturvårdsverkets webbsida står också att lagen är till för att skydda vilda däggdjur och fåglar när de får sina ungar, och att ordet ”marker” syftar på praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.

Bestämmelsen är också bra för hundarnas skull, eftersom lösspringande hundar kan råka ut för rovdjursangrepp.

Värmlands Folkblad har tidigare skrivit om ett samarbete mellan länsstyrelsen i Värmland, Svenska Brukshundsklubben i Värmland och Studiefrämjandet där hundägare får lära sig hur de ska göra om rovdjur kommer för nära deras hundar.

– De flesta angreppen på hundarna sker när ägaren inte ser hunden. Har man hunden nära sig ökar chansen att du kan skrämma iväg rovdjuret eller kalla in hunden, säger en av hundtränarna till Värmlands Folkblad.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen