Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 mars 2019

Kosläpp 2019

Snart är det dags att släppa ut korna på grönbete – ett härligt vårtecken som lockar tusentals besökare till landets bondgårdar. När Arla öppnade sin bokning till årets kosläpp dröjde det bara några timmar tills över 50 000 anmälningar hade kommit in.

 Kosläppet lockar tusentals besökare. I år arrangerar Arla kosläpp på sammanlagt 51 gårdar runtom i landet.
Kosläppet lockar tusentals besökare. I år arrangerar Arla kosläpp på sammanlagt 51 gårdar runtom i landet. FOTO: COPYRIGHT Trons

Förra året lockade kosläppen på Arlas gårdar 185 000 besökare till 55 gårdar runtom i landet. I år ökade trycket ytterligare.

– I år var det väldigt exceptionellt, vi har blivit nerringda i veckor. I fredags öppnade vi anmälningen och en gård på Ekerö blev fullbokad på 50 minuter. Det är lite häftigt. Det här är ju verkligen ett tydligt vårtecken varje år att få se korna hoppa ut på grönbete med den energi de har när de kommer ut, säger Fredrik Larm, som är ansvarig för Arlas kosläpp.

Läs också: Kolla in söta klippet på kossorna som får glädjefnatt i snön!

Tar emot 10 000 besökare

På Kåhögs gård i Jonsered, utanför Göteborg, arrangeras ett av landets största kosläpp 2019. Ägarna, Lars-Inge och Birgitta Börjesson, har samlat ihop 60 kompisar som ska hjälpa till med servering och parkering. Till deras gård kommer sedan flera år uppåt 10 000 besökare.

– Det sprider sig från folk som har varit där tidigare. Många tycker det är kul och kommer tillbaka. De har gjort det som en tradition, säger Birgitta Börjesson.

Saknar anknytning till jordbruket

Orsaken till det stora intresset tror Fredrik Larm på Arla är ett tecken på att allt fler saknar närheten till lantlivet.

– Man saknar kunskapen och kopplingen till jordbruket. Det är viktigt att komma ut till våra ägares gårdar och se när korna skuttar ut på grönbete, lära sig om modern mjölkproduktion och hur allt fungerar.

Läs också: Därför blir korna så spralliga på kosläppet

”En stor apparat”

Volymen är minst sagt en utmaning för arrangörerna, då det kräver parkeringsmöjligheter för tusentals bilar, toalettmöjligheter och ljudsystem. Alla besökare bjuds på mjölk och kanelbullar, och på vissa gårdar kan man få åka traktorvagn, titta på veterantraktorer, kolla in mjölkproduktionen eller gå tipspromenad.

– Det är en stor apparat, men samtidigt vår viktigaste konsumentkontakt. Vi är glada att vi har ett sådant tryck, det säger något om att det är en fin aktivitet som är uppskattad av många och även av våra bönder, säger Fredrik Larm.

Arlas evenemang pågår mellan 13 april och 30 maj 2019.

Norrmejerier har i skrivande stund inte öppnat sitt betessläpp 2019.

Här hittar du alla Arlas kosläppHär hittar du Skånemejeriers kosläpp(obs: externa länkar)

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen