Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 15 januari 2018

Kossa på rymmen – har jagats i flera veckor!

Kungsängen

Ett långhårigt, ovanligt djur tros gömma sig skogen kring Kungsängen och Bro norr om Stockholm. Nämligen en Highland cattle-ko som rymde från sin gård för 1,5 månader sedan.

 Lurvig rymling. En Highland cattleko har varit på rymmen i en och en halv månad i området kring Bro och Kungsängen.
Lurvig rymling. En Highland cattleko har varit på rymmen i en och en halv månad i området kring Bro och Kungsängen. FOTO: Istock

Det var en jakthund som skrämde kon så starkt att den sprang rakt igenom inhägnaden på Aspviks gård, utanför Kungsängen.

– När 350 kilo kött kommer springande finns inga staket som står emot, säger Johan Josephson, VD på Naturskog AB, som äger kon.

Kon är en enstöring

Företaget ägnar sig åt skogsskötsel och avverkning men även landskapsvård, bland annat genom att hålla betesdjur som kor.

Men det var bara en ko som flydde i väg ut ur hagen. Och Johan Josephson tror att det beror på att den var något av en enstöring, som höll sig lite utanför flocken.

Tur i oturen är att kon är av rasen Highland cattle, som är anpassad för att klara kyla och utomhusvistelse även vintertid.

Läs också: Margit lever som en hund – fast hon är en ko

Kan hitta föda

 Highland cattle är inte aggressiva utan lugna och ganska skygga.
Highland cattle är inte aggressiva utan lugna och ganska skygga. FOTO: Istock

Och i Mälardalen ligger ingen snö än, så kon kan hitta mat på marken och i skogen.

– Highland cattle är nästan mer vilda än tama och det gäller att de får träffa människor regelbundet för att de inte ska bli skygga. Lite som älgar kan de hålla till i skogen dagtid och inte komma ut förrän framåt kvällen när det är lugnt, säger Johan Josephson.

De anställda på företaget har letat efter kon i området flera gånger och även kallat in ett jaktlag och 30-tal personer till att gå skallgång.

Polisen har fått rapporter

Men utan resultat hittills. Dock har polisen fått in rapporter från privatpersoner som har sett den lurviga kon gå längs vägarna i mellan Kungsängen och Bro.

– Det är bilarna och trafiken jag är mest orolig för. Annars går det ingen nöd på kon. Den kan klara sig själv och lätt hitta något att äta, säger Johan Josephson.

Jakten på den försvunna kon fortsätter. Kanske blir det en joggare som gör en ovanlig upptäckt på sin skogsrunda. Eller så lyckas kon hålla sig undan i skogarna i området.

Läs också: Highland cattle – långhårig cooling som charmar alla

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen