Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 juli 2018

Kritik mot MSB:s krisbroschyr – inga råd om husdjuren

MSB:s utskick av broschyren Om krisen eller kriget kommer ska öka medvetenheten om krishantering hos alla svenska medborgare.

Men husdjuren då? Svenska djurskyddsföreningen riktar nu kritik mot Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap för att inte ha inkluderat en enda rad om hur man ska hantera sina husdjur vid en kris.

 MSB:s krisbroschyr innehåller inte någon information om husdjur, vilket nu får kritik av allmänheten och Djurskyddsföreningen.
MSB:s krisbroschyr innehåller inte någon information om husdjur, vilket nu får kritik av allmänheten och Djurskyddsföreningen. FOTO: iStock/MSB

Broschyrerna började skickas ut i svenska hushåll i juni på uppdrag av regeringen. Syftet är att utbilda medborgarna i hur man ska förbereda sig och agera om en farlig situation uppstår i samhället.

Men Svenska djurskyddsföreningens generalsekreterare Johan Beck-Friis ställer sig kritisk till broschyren – som inte innehåller en enda rad om husdjur, vilket SVT Nyheter Uppsala var först med att rapportera om.

– Det är en stor brist för planeringen i samhället. Det har visat sig tidigare att många människor struntar i myndigheternas instruktioner om evakuering om djuren inte får följa med. Det är kontraproduktivt att hoppa över den detaljen. Djurens välbefinnande är viktigt för många människor, säger Johan Beck-Friis.

Läs också: 10 saker du behöver veta för att klara krisen bättre

Informationen finns

Många har hört av sig och undrar varför diverse saker inte tas upp i broschyren.

– Det enkla svaret är att vi har haft våra direktiv och har fått göra avvägningar, men om man vill ha mer information om exempelvis husdjur så kan man hitta det på hemsidor som Blå stjärnan, vilket är en sida som MSB har samarbeten med, säger Christina Andersson, som är projektledare på MSB, till SVT Nyheter Uppsala.

”En prioriteringsfråga”

Men för Johan Beck-Friis från Djurskyddsföreningen är det en självklar prioritering att ha med råd om husdjuren.

– Det är en prioritetsfråga. Det är så mycket detaljuppgifter i broschyren om vilka kastruller man ska ta med och vilka typer av förråd man ska ha hemma. Basala råd om sällskapsdjur bör vara prioriterat, säger Beck-Friis.

Här kan du kolla in MSB:s broschyr

Så kan du och ditt husdjur förbereda dig

⁃ Planera en transportmöjlighet, för både små och stora djur.

⁃ Ha en färdigpackad väska hemma med foder till djuren som räcker minst en vecka

⁃ Träna djuren i att kunna transporteras

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen