Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 september 2021

Kungsleden för dig som vill vara ifred

Den välkända Kungsleden lockar äventyrare från hela världen. Vissa tycker att trafiken av vandrare är i tätaste laget. Land packade tältet för att gå en mer okänd del av leden.

 Bron över Bartekälven är säker och trygg, även om den gungar lite läskigt när man går över.
Bron över Bartekälven är säker och trygg, även om den gungar lite läskigt när man går över. FOTO: håkan steen

Det är speciellt att inleda en fjällvandring med båt. Avskedet från civilisationen blir så definitivt. Efter mer än ett dygns intensivt och bullrigt resande med nattåg och bussar och till slut en liten båt från Kvikkjokk, står vi plötsligt ensamma på sjön Sakkats strand. Här finns inget annat än rasslande björklöv, skvalpande vågor och början på en stig.

Nu har vi drygt åtta mil söderut på Kungsleden till Jäckvik framför oss, och mer än 15 kilo var på ryggen. Det är mycket för oss som hatar att bära tungt. Och regnmolnen hänger tunga över oss.

Läs också: Vandra i Padjelanta – nära himlen

Inga stugor att sova i

Men vi har gett oss fanken på att avverka de åtta milen mellan Kvikkjokk och Jäckvik. Efter det har vi gjort det allra mesta av Kungsledens cirka 42 mil. Den återstående sträckan mellan Jäckvik och Ammarnäs tar vi en annan sommar.

Kruxet är att på dessa återstående delar av Kungsleden finns inga STF-stugor att sova och handla mat i. Det betyder extrapackning i form av tält, liggunderlag, sovsäck, stormkök och mat.

 Den gamla Tjäurakåtan, några kilometer söder om Piteälven övre lopp, går att ta skydd i om man behöver. Men den har sett bättre dagar.
Den gamla Tjäurakåtan, några kilometer söder om Piteälven övre lopp, går att ta skydd i om man behöver. Men den har sett bättre dagar. FOTO: håkan steen

Vi börjar streta uppför den inledande fyra kilometer långa backen. De mörka molnen håller inte längre tätt och regnkläderna åker på. Vi blir blöta både inifrån och utifrån och det är nu man undrar vad man håller på med. Kul att fjällvandra? Nja…

Slå upp tält i regnet

Den krävande backen i tät och myggig barrskog planar ut i flack fjällbjörkskog. Regnet kommer och går, och mot kvällen ser vi på avstånd den lilla raststugan vid bäcken Tsielekjåkk. Det är inte en STF-stuga med stugvärd, kök och riktiga sängar. Den är bara ett litet krypin att ta skydd i, med ett par britsar och en liten vedkamin. Är andra vandrare redan där, så får vi tälta.

Men vi vill inte tälta. Det skulle vara skönt att få tak över huvudet nu. Precis framme vid stugan hör vi skratt och skrammel av kokkärl där inifrån. Snopet. I samma stund känner vi åter vattenstänk i ansiktet.

Vi får upp tältet i rekordfart på en plan gräsyta nära bäcken. Regnet ökar hela tiden och vi kastar in packningen och oss själva efter. Bra jobbat!

Läs också: Det här ska du ha med på vandringen

Tältet är stort nog att laga mat i. Mätta och nästan torra kryper vi sedan ned i sovsäckarna och lyssnar på regnet. Just då undrar vi inte varför vi vandrar i fjällen. Vi har det ruskigt mysigt.

En liten smal stig

Dessa åtta mil av Kungsleden mellan Kvikkjokk och Ammarnäs saknar alltså det vanliga pärlbandet av bekväma STF-stugor att övernatta i. Detta kan vara förklaringen till att här är så få vandrare. Leden är en smal stig där två personer inte kan gå i bredd. Skillnaden är stor mot de breda och slitna ”autostradorna” uppe i Abiskotrakten.

 Regnmolnen drar in över Piteälven övre flöde. Men tältet är redan rest, så det är bara att ta skydd när regnet brakar loss.
Regnmolnen drar in över Piteälven övre flöde. Men tältet är redan rest, så det är bara att ta skydd när regnet brakar loss. FOTO: håkan steen

När vi nästa kväll slår upp tältet vid Piteälvens strand har bara mött åtta vandrare sedan vi började dagen innan. Det ger en exklusiv känsla av att vara nästan ensam i detta vidunderliga landskap.

Bada på fjället

Tredje tältplatsen är den vackraste, på 800 meters höjd i den lilla dalgången Ardnavagge nedanför fjället Aksek på nästan 1 300 meter. Ett par soliga kvällstimmar (äntligen!) höjer temperaturen och vi passar på att sitta i solen och sedan doppa oss där en av bäckarna utvidgar sig till en liten pool.

Morgonen efter är klar och kall. Nattens regn har frusit till is i de små pölar som bildats på tältduken, och vi bryter de små flaken i bitar. Det knastrar roligt.

 Bredare än så här är inte Kungsleden på den blygsamt vandrade delen söder om Kvikkjokk. Här har Elin Steen just tagit sig upp från sjön Tjeggelvas och är på väg söderut.
Bredare än så här är inte Kungsleden på den blygsamt vandrade delen söder om Kvikkjokk. Här har Elin Steen just tagit sig upp från sjön Tjeggelvas och är på väg söderut. FOTO: håkan steen

De återstående tre dagarna är det fortsatt uppåt och nedåt, såväl i terrängen som i humöret. I myggiga skogspartier, regnig motvind och ändlösa uppförsbackar undrar vi vad man ska upp i fjällen att göra. Med milsvid utsikt, kåsan full av iskallt bäckvatten och middagen puttrande intill tältet är allt åter självklart. Vi är på rätt plats och det är självklart värt allt slit.

Sista natten har vi tak över huvudet och varsin kall öl i Vuonatjvikens lilla stugby. Dit får man ta sig till fots eller med båt över sjön Riebnes. Dit går inga bilvägar.

Allra sista vandringsdagen får vi ro 300 meter över Kapellströmmarna i äventyrlig sidvind innan vi till slut traskar in den lilla kyrkbyn Jäkkvik och tar in på vandrarhemmet Kyrkans Fjällgård. Nästa år tar vi de sista åtta milen!

6 fakta om Kungsleden

  • Världsberömd vandrings- och skidled i Lapplands fjällvärld, mellan Abisko och Hemavan.
  • Varierande uppgifter om total längd från Svenska turistföreningens (STF) ”drygt 400 kilometer” till Wikipedias ”cirka 450 kilometer”.
  • Skapades av STF i början av 1900-talet.
  • STF delar in leden i fem delsträckor: Abisko-Nikkaluokta, Nikkaluokta-Saltoluokta, Saltoluokta-Kvikkjokk, Kvikkjokk-Ammarnäs och Ammarnäs-Hemavan.
  • På alla delsträckor utom Kvikkjokk-Ammarnäs finns boende i STF:s fjällstugor på lämpligt dagsetappavstånd från varandra.
  • Mellan Kvikkjokk och Ammarnäs bör vandraren ta med tält. Boende i privat regi finns på enstaka platser. Denna delsträcka kan delas upp i två på 4-5 vandringsdagar vardera. Mitt i ligger Jäkkvik med bussförbindelse.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen