Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 december 2017

Lands husveterinär: Tre juliga tips för ditt husdjur

Land har fått en ny husveterinär. Lina Gruvstad, chefsveterinär på FirstVet ska bistå med kunskap om våra husdjurs hälsa och svara på läsarnas frågor.

 Lands nya husveterinär, Lina Gruvstad, FirstVet, ger goda råd inför julen. Foto. Istock/FirstVet
Lands nya husveterinär, Lina Gruvstad, FirstVet, ger goda råd inför julen. Foto. Istock/FirstVet FOTO: Anna-av

Ska man klippa kattklor och varför åker hunden runt på rumpan? När frågor som de här ska besvaras kan vi på Land luta oss mot Linda Gruvstads expertis. Det blir lite på distans, men det är hon van vid.

Företaget FirstVet är en digital veterinärtjänst för dator, mobil och surfplatta.

– Det känns bra att kunna förnya veterinärvården så att många som tidigare inte haft tillgång till vården nu har det på ett enkelt, smidigt och billigt sätt. Men det är ingen ersättning för en fysisk webbklinik, utan ett komplement, förklarar Lina.

Lina och hennes kollegor kommer att hjälpa till med husdjursfakta och till alla med smådjur har vi extra glädjande nyheter. Lina kan kanin.

– Hemma hos mig bor Tuss, en liten kanin som hoppar runt fritt i lägenheten.

Läs också: Hund och kall bil – ingen bra kombination

Veterinären jultips

Hur hjälper vi katten till jul?

FRÅGA: Min katt blir orolig och gömmer sig när vi får besök. Nu i jul ska hela familjen fira hos oss problemet blir akut. Hur kan vi hjälpa henne?

SVAR: Om man ska ha mycket gäster hemma är det klokt att ställa kattens toa-låda på ett lugnt ställe där katten lätt kommer åt den. Se gärna till att det finns platser dit katten gå undan till (gärna platser som är lite högre och där katten kan ha utsikt över de besökande). Om man vet om att katten blir stressad när det är mycket folk kan det vara klokt att skaffa Feliway doftavgivare och plugga in hemma (finns att få tag på via veterinär och bör pluggas in ett par dagar innan man får besök).

Lite deg gör väl inget?

FRÅGA: Jag har hört att djur kan bli sjuka av jäsdeg. Det låter lite överdrivet. Stämmer det verkligen?

SVAR: Ja. Jäsande degar kan orsaka alkoholförgiftning hos ditt husdjur. Djuret blir vingligt, uppför sig berusat och riskerar att skada sig, i värsta fall kan djuret bli medvetslöst.

Varför äter hunden snö?

FRÅGA: Min hund har börjat äta snö, fast hon har tillgång till vatten jämt. Finns det någon medicinsk förklaring till det? Har hört en teori att det kan vara för att kyla ner någon inflammation/infektion i halsen, kan detta stämma?

SVAR: Det är sällan någon brist eller medicinsk orsak som ligger till grund för snöätande, en del hundar verkar helt enkelt tycka att det är gott och roligt att äta snö. Andra gör det för att släcka törsten. Så länge din hund inte uppvisar några andra tecken på irritation i halsen t.ex. hosta så ska du inte oroa dig för snöätandet. Får hunden i sig en väldigt stor mängd snö kan det leda till diarré.

Läs också: Artros ger katter dåligt humör

Det här är First Vet

FirstVet är världens första digitala veterinärklinik. Hit kan du vända dig för råd, diagnos, recept eller remiss för ditt husdjur. FirstVet samarbetar med alla försäkringsbolag, vilket innebär att tjänsten är kostnadsfri för dig med djurförsäkring. FirstVet finns både på webben i din dator och som app till din mobil och surfplatta.

För att använda tjänsten skapas en användare på appen eller hemsidan med hjälp av ett BankID.

Sedan kan man boka ett digitalt möte för sitt husdjur eller ställa en fråga till veterinären.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen