Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 23 augusti 2018

Lär dig mer om biodling – här hittar du spännande fakta

Ritningar på bikupor, mjödrecept, expertsnack om cellstorlekar eller goda råd för nybörjare. Här får du tips på böcker, grupper och hemsidor som ger mer.

Bra böcker med surr

 Två bra grundböcker om biodling.
Två bra grundböcker om biodling. FOTO: Kristina Bäckström

Grundböcker: Boken om biodling utgiven av Sveriges Biodlares Riksförbund samt den lite äldre Bin till nytta och nöje av Carl Otto Mattson och Johann Lang fungerar bra som uppslagsböcker om biodling.

 Guld från 1950-talet, en djupdykning i binas liv.
Guld från 1950-talet, en djupdykning i binas liv. FOTO: Kristina Bäckström

Detaljkunskap i bokform: Hittar du boken Vid flustret på bibliotek eller antikvariat har du hittat guld. Den gavs ut för första gången redan 1951 av Heinrich Storch. Boken är en nyckel till konsten att ställa diagnos på hur bina mår genom att bara titta vid flustret.

Läs också: Passar biodling för dig – testa dig själv

Hemsidor om bin

Jordbruksverket: Här kan du läsa om reglerna som gäller för biodling, införsel och utförsel av bin samt få info om bisjukdomar.

Här finns ovärderlig information om hur varroakvalster ska bekämpas.

Sveriges biodlares riksförbund: (Extern länk) Under fliken Om biodling på hemsidan finns massor av fakta. Länkar till podd om biodling, broschyrer och filmer. Missa framför allt inte Bitidningens arkiv. Där kan du läsa flera årgångar av tidningen, bland annat med biodlingsskolor skrivna av aktiva biodlare.

Biodlingsföretagarna: (Extern länk) Sida för de som har biodling som hel- eller delinkomst men här finns info alla kan ha glädje av oavsett inriktning. Missa inte forumet där allt om biodling diskuteras.

Nordbiföreningen: (Extern länk) Är du nyfiken på nordens enda inhemska bi hittar du information här.

Spännande facebookgrupper

Biodlare – Beekeepers: (Extern länk) En stor offentlig facebookgrupp med diskussioner om allt som har med biodling att göra.

Topplistkupa på svenska: (Extern länk) För dig som är nyfiken på hur man odlar bin i topplistkupa i stället för stapelkupa.

Vi som gillar Bin & Humlor: (Extern länk) Grupp för alla som intresserar sig för alla sorters bin, både vilda och ”tama”.Läs också: Stort intresse för Rickards andelsbiodlingEgen bikupa i trädgården – så gör du

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen