Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 20 april 2017

Lär dig skilja på huggorm och snok

Många tror att de ser en huggorm, när det faktiskt är en helt ofarlig hasselsnok. Så här kan du skilja på de två reptilerna.

Hasselsnoken är ljusbrun med två rader mörka fläckar som löper parallellt längs ryggen. Huggormen är däremot brun eller grå med ett mörkt sicksacksband på ryggen. Den kan också vara svart, men det är sällsynt. Vanlig snok är ofta grågrön till svart och har nästan alltid två ljusa fläckar i nacken.

Ett säkert sätt att se skillnad är pupillen, om du kommer så nära. Liksom snoken har hasselsnoken rund pupill, medan huggormen har vertikal.

Hasselsnoken finns i spridda bestånd upp till Mälardalen ungefär. Den är ovanlig, men inte utrotningshotad. Äter andra reptiler (bland annat huggorm!), smågnagare och näbbmöss. Den är inte giftig som huggormen.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen